Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при акне

Не си мислете, че пицата и шоколадът са единствените виновници за неприятното акне . Днес причините за това заболяване се търсят предимно в наследствеността и хормоните.

acne
Диета при акне

Днес причините за това заболяване се търсят предимно в наследствеността и хормоните. През пубертета има ръст на мъжките хормони андрогени (които присъстват и в женския организъм). Увеличава се образуването на себум, който поддържа кожата влажна, и на кератин, необходим за израстването на косъма.

Когато твърде голямо количество от двете вещества запуши космения фоликул, може да се появи акне.

Едва ли положението с кожата драстично ще се влоши, ако похапнете пица със сирене, но една рецепта със сигурност ще окаже силен положителен ефект – повече плодове, зеленчуци и други храни, които поддържат хормоните в баланс и потушават възпаленията.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Бразилски орехи

Богати са на селен, мощен антиоксидант, за който се смята, че лекува акнето, като защитава клетките от възпалителните процеси и запазва еластичността на кожата. Действието на селена се засилва в комбинация с витамини Е и А, затова похапвайте бразилски орехи заедно с бадеми или червени чушки. Минимален прием: Един бразилски орех осигурява препоръчителния дневен прием. Други богати на селен храни са месото, рибата, птиците, лукът, чесънът и пълнозърнестите храни.

Cтриди, бобови храни, птици, риба и други храни, богати на цинк

Все още не е ясно защо, но приемът на достатъчно цинк успокоява акнето. Предполага се, че цинкът контролира отделянето на мъжките хормони, които предизвикват появата му. Този елемент помага на тялото да усвои витамин А, от който също зависи здравословният вид на кожата.

Минимален прием: Препоръчителното количество за мъже е 11 мг, а за жени – 8 мг. В 100 г скариди се съдържат 30 мг цинк, а в 100 г пуешко месо – 4 мг.

Полезен съвет: Вегетарианците се нуждаят от съвет от диетолог за прием на хранителни добавки с цинк.

Сьомга, ленено семе и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Някои дерматолози смятат, че омега-3 мастните киселини, които лекуват възпаленията, могат да помогнат и при акне. Тлъстите риби, като сьомга, сардини и скумрия, както и лененото семе и орехите са богати източници на полезните омега-3.

Минимален прием: Най-малко две порции мазна риба на седмица. Можете да поръсвате салатите с масло от ленено семе, да добавяте смляно ленено семе към печивата и печени орехи към зърнената закуска.

Сладки картофи, моркови, пъпеш, чушки и храни, богати на бета-каротин

Бета-каротинът се преобразува от организма във витамин А, който подсилва благотворния ефект на селена върху кожата.

Минимален прием: Най-малко половин чаша червени или жълти зеленчуци на ден.

Бадеми, яйца, листни зеленчуци и други храни, богати на витамин Е

Антиоксидантът витамин Е помага на кожата да се възстанови след раните и белезите, причинени от акнето. Нискомаслената диета не може да достави голямо количество витамин Е на организма, но нерафинираните растителни масла, ядките и пълнозърнестите храни са добри източници.

Минимален прием: Препоръчителната дневна доза на витамин Е е 15 мг. В една супена лъжица рапично масло се съдържат 2 мг, а в един средно голям сладък картоф – 5 мг. Някои лекари препоръчват дневен прием от над 200 мг, което може да се постигне с хранителна добавка.

Полезен съвет: Витамин Е е мастноразтворим и трябва да се приема с храни със съдържание на мазнини.

Плодове и зеленчуци

Учените направили проучване на начина на хранене на младежи от Нова Гвинея и Парагвай, където нямало нито един случай на акне, и открили, че те приемат голямо количество плодове и зеленчуци и малко захарни и тестени изделия. Щом хора със същия генотип се преместили на Запад и започнали да консумират повече преработени храни, случаите на акне станали много.

Минимален прием: Най-малко 9 порции на ден. Една порция се равнява на един средноголям плод, една чаша прясно изстискан сок или половин чаша сготвени зеленчуци.

Портокали, домати, пъпеши и други храни, богати на Витамин С

Тези сочни плодове с висока концентрация на витамин С едва ли ще изчистят акнето, но могат да предотвратят появата на белези след пъпките. Биофлавоноидите, които често се съдържат в сърцевината на плодовете, богати на витамин С (например цитрусовите плодове), играят ролята на естествени противовъзпалителни, които засилват лечебното действие на витамин С.

Минимален прием: Стремете се да приемате най-малко 250, за предпочитане 500 мг витамин С на ден чрез плодове и зеленчуци. Половин чаша сурови чушки съдържат 163 мг витамин С, а една чаша ягоди – 85 мг.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Мултивитамин/минерал

Няколко хранителни елемента, сред които витамин Е и

селен, са основни за лечението на акнето.

Доза: една таблетка на ден.

Хром

Някои диетолози препоръчват на страдащите от акне да приемат добавки хром. Съществуват доказателства, че хромът подобрява действието на инсулина, а има наблюдения, че акнето е следствие от слаба чувствителност към инсулина. Винаги се консултирайте с личния си лекар, преди да започнете да приемате добавката.

Доза: 200 мкг на ден.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Йодирана сол и други богати източници на йод

Йодираната сол води до изостряне на акнето. Внимателно следете какво количество приемате, особено чрез преработени и пакетирани храни. Обмислете да заместите йодираната сол с морска, която е с по-ниско съдържание на йод. Ограничете приема на скариди и миди, те също са богати на йод.

Рафинирани храни

Ако твърдо сте решили да кажете „сбогом“ на акнето, изключете от менюто си следното: бял хляб, бяло брашно, картофено пюре, пържени картофи и всичко с високо съдържание на захар. Те водят до рязко покачване на кръвната захар и инсулина и това може да предизвика появата на акне. Консумирането на много сладкиши и бял хляб и малко плодове и зеленчуци води до недостиг на магнезий, който поддържа баланса на хормоните.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *