Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спанакът защитава очите от макулна дегенерация!

Спанакът е един от най-добрите източници на витамин В, или фолат (противораково средство), и каротеноиди, като лутеин, които предпазват от макулна дегенерация, основна причина за старческата слепота.

Spanak
Спанак

Но със сигурност спанакът НЕ съдържа много желязо. Този мит се появява през 1870 година, когато в публикация на данните от изследването си един учен обърква мястото на запетаята в десетичната дроб. В резултат съдържанието на желязо в спанака се „увеличава“ цели десет пъти. В действителност обаче в една порция (половин чаша) суров спанак има по-малко от 1 мг желязо. А калцият в спанака не се усвоява лесно от организма поради високата концентрация на оксална киселина.

Лечебни свойства

Освен че защитава очите от макулна дегенерация благодарение на каротеноидите, спанакът може да ви предпази от загуба на костно вещество и фрактури поради високата концентрация на витамин К.Той е богат и на калий и магнезий, както и на фолат. Те поддържат кръвното налягане в норма и намаляват риска от инсулт. Предполага се, че фолатът намалява риска от рак на белите дробове при бивши пушачи.

Здравен съвет

За да усвоите повече желязо от спанака, го комбинирайте с храни, богати на витамин С.

Оптимален прием: 1 чаша суров или Vi чаша сготвен спанак се равнява на една порция зеленчуци.

Ключови съставки: Бета-каротин, витамини В2 (рибофлавин), В6, С и К, фолат (витамин В), калий

Съвети за пазаруване: Избирайте свежи, яркозелени листа със стъбла, които не са пожълтели, повехнали или наранени. Купувайте млад спанак, чиито листа са по-крехки и имат по-мек вкус. Най-добрият начин да измиете пръстта е като натопите спанака в купа с вода – листата се издигат на повърхността, а пясъкът потъва. Ако искате да си спестите това, купувайте измит пакетиран спанак, който обаче също трябва да се изплакне преди консумация.

Полезни съвети

  • Бърз начин да отцедите водата от измития спанак: поставете листата между две чинии и ги подръжте вертикално над мивката.
  • Бланширането е лесно. Сложете изчистените листа спанак без дръжките в метален съд в мивката и ги залейте с кипната в чайник вода. След това ги залейте със студена вода.
  • За да ядете спанак по-често, използвайте го като подправка – нарежете го на ситно и го добавяйте към супи или други ястия. Можете да завиете десетина листа на дебела пура и да ги нарежете напречно на тънки ленти.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *