Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сладките картофи са пълни с пектин!

Това растение е от Новия свят, внесено в Европа от Христофор Колумб. Не бива да се бърка с обикновения картоф, който е от съвсем различно семейство.

sladki kartofiСладкият картоф се различава и от ямса (корени, отглеждани в Африка и с ниско съдържание на витамини), макар че в Северна Америка понякога се среща под това име. Вкусът на сладките картофи се определя от вид ензим, който преобразува скорбялата в захари. Подобно на други зеленчуци с жълто-оранжев цвят, и те са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А. Само един картоф осигурява почти 100% от препоръчителната дневна доза витамин А и повече от една трета от тази на витамин С.

Лечебни свойства

Сладките картофи са с високо съдържание на разтворимата влакнина пектин, която „изсмуква“ холестерола от организма, и на неразтворими влакнини (предимно в кората), които предпазват от запек и хемороиди и намаляват риска от рак на стомаха и дебелото черво. Високата концентрация на бета-каротин защитава от сърдечносъдови заболявания и много рак, придава здрав вид на кожата и укрепва имунната система.

Здравен съвет

Яжте сладките картофи с кората, в нея се съдържа по-голямата част от влакнините.

Оптимален прием: Един средно голям сладък картоф (80 г) се равнява на една порция зеленчуци.

Съвети за пазаруване: Избирайте гладки, едри и сухи сладки картофи, които не са наранени, изгнили и сбръчкани. Тези с по-тъмен цвят на кората са с по-голямо съдържание на хранителни съставки. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място, но не в хладилник. Изхвърляйте картофите дори и при най-малката следа от плесен – веднъж плесенясали, те губят вкуса си.

Ключови съставки: Бета-каротин, витамини В6, С и Е, калий, фолат, желязо

Полезни съвети

  • Сладките картофи са идеални за барбекю. Нанижете ги на шишове и поръсете със зехтин и канела или джинджифил. Най-бързо се приготвят на метални шишове, които се загряват и изпичат картофа и от вътрешната страна.
  • Ще проверите дали сладките картофи са опечени, като ги стиснете между щипци. Така ще усетите дали вътрешността им е омекнала.
  • Варенето на картофите в много вода за приготвяне на картофено пюре води до загубата на витамините и вкуса им. Можете да зи сварите в малко бульон и да ги намачкате в него, без да ги отцеждате.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *