ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храната може да ви излекува!

Медицината прекрачи нова граница. Специалистите твърдят, че ключът към по-дълъг и пълноценен живот е една на пръв поглед крайна, но проста идея (с която някои лекари от старата школа едва ли ще се съгласят напълно): Храната може да ви излекува!

Добавянето на полезни храни към хранителния ви режим и изключването на вредните може да увеличи съпротивителните сили на организма, да ви излекува и дори да забави процеса на стареене.

Инструментите на тази нова дисциплина не са скалпели и скенери, а приборите за хранене. Колкото и невероятно да звучи, този революционен тип медицина наистина може да ви излекува. Научните доказателства за това се трупат бързо и не могат да бъдат пренебрегнати. Изследванията показват, че ако подбирате храната си по-внимателно, ще прекарвате много по-малко време по опашки в аптеката. Посещавайте по-често местния рибен магазин и едва ли някога ще ви се наложи да потърсите помощта на кардиолог.

Започнете да мислите за храната по съвършено нов начин – като терапевтично и превантивно лечебно средство – и личният ви лекар ще ви предписва много по-малко медикаменти.

Вероятно някои от вас вече са повярвали на новия вид медицина. Заменяте ли все по-често свинската пържола и пържените картофи със сьомга и зелена салата? Закусвате ли с пълнозърнест хляб вместо с традиционния, лишен от хранителни вещества бял хляб? Избирате ли да залъжете глада с мандарина вместо със сладкиш и преминахте ли най-накрая към обезмаслено мляко?

Подобни малки стъпки могат да доведат до значително подобряване на здравословното ви състояние не само защото освобождават тялото ви от вредни вещества, като наситените мазнини и рафинираната захар, макар че това само по себе си е добър старт. Има и нещо друго – най-новите изследвания доказват това, което лечителите твърдят от хиляди години: много храни съдържат ценни вещества, които са полезни за здравето и предпазват тялото от болести.

Здравословният режим не е от вчера

Идеята за хранителната терапия е позната на човечеството от векове. „Нека храната бъде твое лекарство и лекарството – твоя храна“ е казал Хипократ, всепризнатият баща на съвременната медицина. Верен на думите си, той предписвал цели списъци с хранителни продукти за лечение на пациентите си – от хляб, напоен с вино, до варена риба.

Ако тези рецепти не възбуждат апетита ви, не се тревожете. В много публикации на сайта ще откриете изобилие от храни, които са не само полезни, но са и истински кулинарни изкушения. Бадеми и авокадо. Ягоди и сладки картофи. Плодов зехтин и морски деликатеси.

Храната обаче не е единственият фактор, който може да допринесе за подобряването на здравословното състояние. Вашето здраве може да бъде повлияно в много голяма степен от различни други ежедевни избори, които правите – дали пушите, колко спите и какво е нивото на физическата ви активност. Повишаването на последното, независимо как го измервате, ще подобни физическото и психологическото ви състояние по разнообразни начини. Поставете си за цел да постигнете 30 минути ежедневни упражнения (вървене, танцуване или плуване) и се опитайте да увеличите активността си по всички възможни начини. Това не е толкова трудно, колкото изглежда, и дори може да не изисква допълнително планиране и усилия. Използвайте по-рядко колата, качвайте се по стълбите, вместо с асансьора. За някои хора ще е нужно повече от това, ако искат да намалят теглото си например, но резултатите могат да бъдат постигнати постепенно и без стрес, с разумно поставяне на целите. В действителност теглото е особено важен индикатор за здравето ви. Освен че влияе на самооценката и външния вид, наднорменото тегло натоварва сърдечносъдовата система и ставите. Излишната мастна тъкан може да окаже различни метаболитни ефекти, да усили възпаленията и да промени хормоналните нива, което да доведе до здравословни усложнения. Контролирането на теглото е едно от най-важните и ефективни действия, които можете да предприемете, за да намалите риска от високо кръвно налягане, чернодробни и сърдечносъдови заболявания, диабет от тип II, някои гинекологични проблеми, мускулни и ставни заболявания и поне няколко вида рак.

raznoobrazie-1Тайната е в разнообразието

Вероятно вече знаете кои храни са отлични източници на витамини, минерали и хранителни вещества. Но едва ли подозирате, че плодовете, зеленчуците и другите храни с растителен произход съдържат и хиляди новооткрити съставки, известни като фитохимикали. Те не само придават вкус и цвят на плодовете и зеленчуците, но и според последните изследвания са от съществено значение (дори жизненоважно) за човешкото здраве. Например една чаша зелен чай съдържа от 30 до 40 различни катехини, противоракови вещества, които освен това понижават холестерола и дори могат да ви помогнат да свалите няколко килограма.

Описаните в този раздел на сайта храни са като хранителни електроцентрали, заредени с вещества, всяко от които по уникален начин влияе благотворно върху човешкото здраве. Но те имат и друго предимство: едва ли ще прочетете в медицинската литература описан случай на предозиране с броколи, а единственият начин бананът да ви навреди е като се подхлъзнете на кората му. Едва ли можете да кажете същото за лекарствата, които трупате в домашната аптечка.

Почти не съществува лекарствен продукт без поне един вреден страничен ефект. Една фирма производител беше принудена да изтегли от продажба едно от най-популярните болкоуспокояващи средства заедно с няколко подобни лекарства поради опасения от вредното им действие върху сърдечносъдовата система. Изследванията показват, че някои от отпусканите без рецепта болкоуспокояващи също увеличават в лека степен риска от инфаркт. Всяка година мнго хора се разболяват или умират в резултат от грешно предписани или предозирани лекарства.

Преминете към естествена храна

Редовната консумация на сурови или необработвани храни е една от основните препоръки на днешния ден. Обработката често означава загуба на голяма част от полезните вещества на храната. Понякога под „обработка“ разбираме дори използването на дресинги към иначе здравословни зеленчуци, защото съдържат добавени вещества, които не са полезни за здравето, а могат дори да бъдат опасни (трансмазнините са само един от многото примери). Храната, която не е била обработена по подобни начини -„естествената“ храна, – е по-добрият избор за здравето. Солта например е добавка, която повечето от нас консумират в такива количества, че с възрастта това води до повишено кръвно налягане и повишен риск от сърдечносъдови проблеми.

Разбира се, за повечето хора няма нищо фатално да се наслажадават на разумни количества обработени храни от време на време. В идеалния случай хранителният режим на повечето от нас трябва да бъде съставен от храни, които са преминали минимална обработка, като пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена, прясно нетлъсто червено месо, пилешко или риба, и яйца. Те съдържат необходимите хранителни вещества, които са полезни за организма и спомагат облекчаването и предпазването от редица широкоразпространени здравословни състояния.

Промяната в хранителния ви режим, разбира се, не може да ви гарантира, че никога няма да имате нужда от медикаменти или че няма да се разболеете. Според Харвардския колеж за обществено здраве обаче, ако всички хора консумират здравословни храни, спортуват редовно и откажат цигарите, броят на инфарктите ще намалее с около 82%. Инсултите ще бъдат с около 70% по-малко. Диабетът от втори тип на практика ще изчезне, а процентът на заболели от рак на дебелото черво ще спадне със 70%.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *