Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Високите токчета провокират остеоартрит

Учени от Станфордския университет смятат, че всеки път, когато една жена си сложи обувки с високи токчета, тя причинява на ставите си опасно натоварване.

25Носенето на обувки с високи токчета с времето може да провокира остеоартрит, описват от medikforum.ru. Дамите, които предпочитат да носят такива обувки признават все пак, че носенето на високи токчета е изморително и причинява болки в ходилата, глезените и гърба. Според ново изследване носенето на актуалните обувки с 10-сантиметров ток състарява преждевременно колянните стави, а износването им води до остеоартрит.

Всеки път, когато една жена си сложи подобни обувки, тя обрича ставите си на много сериозно натоварване. Особено опасно е това за онези жени, които имат наднормени килограми. Остеоартритът е една от широко разпространените болести на нашето време: милиони хора страдат от ранно износване на хрущялната тъкан, което води до триене на костни фрагменти, болки и възпаления, до загуба на способността за нормално движение и труд. Това заболяване по-често се среща при жените и е необратимо.

Изследването, за което стана дума, е представено в списание Journal of Orthopaedic Research. Става ясно, че изводите му са направени с помощта на 14 здрави жени – доброволки, които били изследвани при носенето на различни типове обувки. Сред задачите им било нормално ходене с обувки на равна подметка, сетне с 5-сантиметрови и накрая с 10-сантиметрови токчета. При това били измервани подробности като наклона на коленете при докосване на земята с ходилото в различни ситуации. Така се доказва е, че колкото по-високи са токчетата, толкова по-силно се сгъват коленете при ходене и съответно толкова повече се натоварва колянната става.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *