Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мобинг – особена форма на стрес

Понятието „мобинг“ (от англ. mob – малтретирам, нападам) описва тор­моза на една или повече личности спрямо един човек или група.

mobbing
Не правете така с хората около вас!

Диапазонът на причините за проблема се простира от скука до конкуренция. За жертвите се го­ворят лоши неща, отбягват се, ре­шенията им се поставят под съмне­ние или за тях се разпространяват слухове. Тези условия, наречени още мобинг-стрес, могат да пре­дизвикат у жертвата оплаквания като изтощение, смущения в съня, проблеми с кръвообращението и мигрена.

Мобингът винаги е съществувал, но теоретизирането му едва сега започва да се разпространява. Досега винаги пасивно се е приемал като част от играта, което е изключително неправилно.

mobbing-deca
Непременно говорете с децата си дали не са жертва на тормоз и им давайте подкрепа и съвети!

Мобингът е сложно явление, което може да се изрази по различни начини, но има една закономерност – жертвата винаги отстъпва на тормозещите я.  При дълъг период от време на страдание, мобинг ефектите са, че жертвата постепенно губи своята идентичност. Получава се загуба на:

1. влияние
2. уважението към другите
3. правомощия за вземане на решения
4. не рядко здраве
5. самочувствие
6. приятели
7. ентусиазъм за работа
8. достойнство

В действителност, се получава така, че много от жертвите се чудят какво, за Бога, са сгрешили и какво толкова са направили, че да провокират такава омраза от страна на другите. Трудно е да се изготви отделен профил за жертвите, за да установи кои са тези, на които това се случва. От гледна точка на изследванията на мобинг днес, можем да твърдим, че всеки може да се превърне в жертва и че дадена категория „предопределени“ не съществува.

Мобинг има опустошителни последици за лицето, към което е насочен – психологическа и физическа вреда, намалява работоспособността и самочувствието. Жертвите на мобинг получават психосоматични симптоми,  често страдат от депресия или тревожност, непрекъснато и неконтролируемо напрежение. Крайният – и не рядко – резултат е самоубийство.

Ако сте жертва на мобинг, трябва най-напред да потърсите административно решение. Говорете с коле­гите и, ако е необходимо, с начални­ка си. Ако не ви достига сила да се опълчите сами срещу обидите, не се смущавайте да потърсите помощ от психолог. Непременно намерете начин да споделите с някой близък, че ви тормозят и работете за подобряване на самочувствието си. Когато един човек има самочувствие – няма начин други да го „мачкат”!

 

7 съвети за повече радост и по-малко стрес!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *