ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Седящата работа причинява депресии

Учени от университета в Тасмания изследваха как се отразява седящата работа върху психиката на човека. За изследването са били ангажирани 3367 доброволци – сътрудници в държавни учреждения.

Компютърът-и-зрениетоИзследването трябвало да установи дали участниците са изпитвали симптоми на тревожност през последните четири седмици. Доброволците оценявали физическата активност и удовлетвореността си от работата; споделяли също как прекарват свободното си време, описват от meddaily.ru.

Оказва се, че хората, които работят часове наред в седнало положение, са в повишен риск да развият психологически дистрес. В частност – при доброволците, седящи зад бюро по шест часа на ден и повече, нивото на тревога и депресивност било по-високо в сравнение с онези, които седели по три часа. Оказало се, че мъжете прекарват седнали по пет часа дневно, а жените – по четири. Връзката между седящата работа и психологическия дистрес била по-изявена при жените.

Посещенията на фитнес или спортна зала след работа не оправяло положението. Дори ако хората, които прекарвали по-голямата част от работния си ден седнали, след работа да проявявали завидна физическа активност, стойностите им на тревожност били по-високи в сравнение с други, които работели седнали не повече от три часа.

В науката отдавна се говори за връзка между заседналия живот и здравословни проблеми от рода на диабет от втори тип или сърдечно-съдови страдания. В цитираното изследване работата в седнало положение била свързана с опасност от проява на психологически дистрес. Равнищата на тревога и депресия обаче не били екстремално високи, което може би е свързано с опитите на много хора да компенсират условията на труд с по-висока физическа активност в свободното време.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *