Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Програма за лечение на ушите за подобряване на слуха и равновесието

Лечение на ушите се прави, за да подобрите слуха и равновесието си. Ухото е вратата към света на гласовете, звуците и шумовете.

Неговите сложни механизми предават на мозъка не само хармоничните звуци, но и по изключително фин начин ни помагат да се ориентираме в пространството и да не загубим равновесие.

Органът на слуха е съвършена система от тънки мембрани, кухини, костици и власинки. Той възприема невидимите звукови трептения, разпространяващи се като вълни. Те се улавят от ушната мида, трансформират се в ухото в нервни импулси и се регистрират в мозъка като звуци. Ухото се разделя на външно, средно и вътрешно. Ушната мида и външният ушен канал образуват външното ухо. Жлезите в ушния канал отделят секрет, който възпрепятства навлизането на чужди тела, като бактерии, замърсявания и вода, в силно чувствителното вътрешно ухо, разположено дълбоко в черепа.

Ушният канал достига до еластична тъпанчева мембрана, която трепти под въздействието на звуковите вълни и предава тези трептения на костиците на средното ухо. Трите костици: чукче, наковалня и стреме, са наречени така заради формата си. Те са подредени в своеобразна верига, посредством която трептенията на тъпанчето се усилват и звуковото налягане се предава на вътрешното ухо.

Ушният охлюв – орган на слуха

Във вътрешното ухо е разположен ушният охлюв, в който се намират клетките на кортие вия орган, същинският орган на слуха. В спирално извитите и изпълнени с течност канали на охлюва, върху разделителната преграда, са разположени около 24 000 микроскопични власинкови клетки. Посредством сложни процеси те възприемат и преобразуват трептенията в нервни импулси, които се отвеждат от слуховия нерв към слуховия център на мозъка. Тук те се регистрират като слухово възприятие и се разпознават като говор, музика и други шумове.

Във вътрешното ухо се намира и органът на равновесието (вестибуларен апарат), който се състои от три перпендикулярни пръстеновидни прохода, изпълни с течност. Поради инертността й при всяко движение на главата тя също се раздвижва и увлича власинките на рецепторните клетки, а те генерират и предават нервни импулси на главния мозък. Когато равновесието е нарушено, тези импулси предизвикват рефлексна реакция на мускулния апарат и очите и положението на тялото се коригира.

Причини за отслабване на слуха

Шумът е една от най-честите причини за отслабване на слуха. Интензивността му се измерва в децибели. Шумът над 85-90 ДБ (приблизително шумът, предизвикан от много кухненски уреди или преминаващ камион) може да увреди слуха, ако ежедневно сме изложени на него дълго време. Постоянният шум води до продължителни свръхдразнения, което уврежда сензорните клетки. Силните шумове, например експлозия, могат да доведат до временна загуба на слуха.

С напредването на възрастта остротата на слуха намалява. Това е процес, който започва от 40-ата година. Причината за старческата глухота е отслабването на функциите на власинковите клетки.

До нарушения в слуха могат да доведат шумът, стресът, но също и медикаменти, вирусни инфекции и недостатъчното кръвооросяване. Отговорни за това могат да бъдат и деформации на шийните прешлени и челюстта, повишените нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, високото кръвно налягане. Те могат да предизвикат отслабване на слуха – внезапна едностранна или двустранна слухова загуба, могат да бъдат причина и за появата на шум в ушите (тинитус). При поява на оплаквания отидете незабавно на лекар, защото може да се стигне до увреждане на слуха и глухота.

Тази програма ще ви покаже как можете да избегнете проблеми с ушите. Освободете се от стреса и се научете как да стимулирате кръвоснабдяването и да тренирате чувството си за равновесие.

Помощ при намаляване на слуха

Приблизително 20% от хората в модерните индустриални държави страдат от увреждания на слуха. Системите за подпомагане им предлагат изход от акустичната и социална изолация, но много хора се притесняват да носят слухов апарат.

При първия признак за нарушение на слуха идете на лекар. Колкото по-рано се направи слухов тест и се установи проблемът, толкова по-ефективно ще бъде лечението.

Обсъдете с вашия лекар кой е най-подходящият за вас слухов апарат и каква част от стойността му се поема от здравната каса. Наред със задушните модели има и вътреушни апарати, които се поставят в слуховия канал и почти не се забелязват. В последните години се разработват системи за цялостно имплантиране, които се прилагат при тежка или пълна загуба на слуха.

Слуховият апарат трябва да бъде избран от лекаря в зависимост от конкретните нужди на пациента. Той трябва не само да усилва звуците, но и да ги филтрира.

Стимулиране на кръвоснабдяването

Вътрешното ухо е особено чувствително към нарушения в кръвоснабдяването. Всички спортове за издръжливост, като джогинг и ски бягане, които укрепват дишането и кръвообращението, стимулират и оросяването на слуховия орган.

Физическата активност ни помага да се освободим от стреса, който в много от случаите е причина за намаляване на слуха и тинитус (шум в ушите). Чрез упражнения, които акцентират върху координацията на движенията, ще тренирате и чувството за равновесие, за което също е отговорно вътрешното ухо.

Упражнение за запазване на баланса

Седнете на висок стол или на маса. Краката трябва да могат да се движат свободно.

Изпънете ръцете настрани и ги вдигнете на височината на раменете. После пренесете тежестта надясно, докато тялото не се наклони. Върнете се бавно в средата и след това пренесете тежестта наляво. При това дръжте ръцете в хоризонтално положение.

Въздействие

Това упражнение тренира равновесието и стимулира кръвоснабдяването на вътрешното ухо.

Упражнение за равновесие

Упражнение I

Намерете на пода права линия, например фуга в паркета или между плочките, или пък начертайте с тебешир линия, дълга около 2 м.

Тръгнете по нея със затворени очи. В края на изминатото разстояние отворете очите. Отклонили ли сте се от линията?

Повторете упражнението още веднъж в другата посока.

Упражнение II

Застанете на един крак. Затворете очи, изпънете ръцете встрани. Балансирайте евентуалните „колебания“ с ръцете.

Повторете упражнението с другия крак.

Въздействие

С това упражнение можете да проверите и да тренирате чувството за равновесие.

Изравнете налягането

Когато външното налягане се промени рязко (например при изкачване в планината, в асансьор или със самолет), ушите пукат неприятно или заглъхват.

При покачване или спадане на външното налягане се получава разлика с налягането в ухото, което може да предизвика болезнено усещане и значително да намали слуховото възприятие – всичко се възприема като през памучен филтър.

Разликата в налягането между носоглътката и средното ухо може да изравните през свързващата ги евстахиева тръба, като се прозявате, издишвате при стискане на носа и затворена уста или дъвчете дъвка.

При възпаление на средното ухо вътрешното налягане се повишава. Трябва да се откажете от пътуването със самолет.

Упражнение за масаж на ушната мида

Упражнение I

Седнете изправени на стол или табуретка.

Хванете ушите за върховете и ги издърпайте нагоре, сякаш искате да ги изтеглите. Задръжте това опъване 5 секунди, след това ги отпуснете.

Упражнение II

Огънете ушната мида навътре и отново я разгънете. Повторете няколко пъти.

Въздействие

Изтеглянето и огъването разтягат ушната мида във всички посоки и така стимулират кръвоснабдяването й.

Упражнение – йога за равновение

Застанете изправени. Дръжте ръцете изпънати над главата с длани, допрени една до друга. Дишайте равномерно.

Вдишайте дълбоко, повдигнете десния крак и го изпънете назад под ъгъл от 45°. Фиксирайте една точка на стената, за да пазите равновесие по-добре.

При издишване наведете горната част на тялото напред и повдигнете още десния крак, така че да образува ъгъл от 90° с тялото и да застане на една линия с главата и гърба. Дишайте равномерно и дълбоко и задръжте позицията около 10 секунди.

Повторете упражнението с левия крак.

Упражнение с главата

Седнете на стол. Изправете гърба и изнесете главата колкото можете по-напред. Не движете раменете! Върнете главата отново назад, а после я изнесете отново напред.

Въздействие

Упражнението стимулира кръвоснабдяването на вътрешното ухо.

Защитете ушите си

Слуховият орган е устроен много сложно и е податлив на увреждания. Той реагира чувствително най-вече в стресови ситуации. При много състояния (например внезапна загуба на слуха или тинитус) като възможни причичини се изтъкват физическото и психическо натоварване.

Вземете мерки срещу това и правете периодични почивки през деня. Старайте се преди всичко да намалите въздействието на шума от уличния трафик, уредите в офиса, острия и продължителен звън на телефона, радиото или уокмена.

Упражненията, които следват и от които би трябвало да правите поне едно на ден, ще ви успокоят и ще намалят напрежението, което би могло да се отразява негативно на слуха. С техниките за релаксиране, например автогенна тренировка, могат да се постигнат изненадващо добри резултати при шум в ушите. За целта все пак трябва да се упражнявате редовно. Ако вече страдате от това нарушение, най-добре се запишете на специален курс.

Слушайте тишината

Подготовка

Изключете телефона и другите „генератори на шум“ като радиото или телевизора.

Упражнение

Легнете по гръб на пода с удобно, свободно облекло – най-добре на килима или на дюшек. Вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко, докато тялото ви постигне пълен покой.

Сега се заслушайте в тишината. Регистрирайте всички онези шумове, които иначе се губят в общия звуков фон.

Масаж на раменете и тила

Подготовка

Пригответе си масажно масло, което ще направи масажа по- приятен и ще предотврати появата на неприятно парещо усещане по кожата. Помолете някой да ви масажира, като преди това затопли маслото с дланите си.

Упражнение

Седнете на стол и се отпуснете напълно. Нека партньорът ви започне да масажира най-напред тила, т.е. от основата на косата надолу към раменете.

После с възглавничките на пръстите да масажира с кръгови движения встрани от гръбначния стълб до върховете на плешките.

Накрая нека масажира участъка около плешките с кръгови движения.

Акупресура срещу напрежението

Намерете акупресурната точка на черепа зад ухото.

Натиснете леко със средния пръст лек тази точка и задръжте натиска. Ако сте намерили пра вилното място, ще почувствате лека болка.

Щом болката отслабне, отпуснете натиска.

Храненето

Правете профилактика с витамини

Храненето, което допринася за подобряване на кръвоснабдяването, спомага също и за съхраняване на слуха. При внезапна загуба на слуха и при шум в ушите някои лекари препоръчват и консумирането на повече хранителни продукти, богати на витамин В6, даже като лекарство.

Авокадото, картофите, нахутът, рибата, чесънът, лещата, дивият лук и орехите съдържат витамин В6 в големи количества. Причината за шума в ушите може да е недостиг на манган. Този дефицит може да се компенсира например с лешници, фъстъци, грах и пълнозърнести храни.

Сандвич с авокадо

половин авокадо, 50 г скариди, 1 смачкана скилидка чесън, 1 ч. л. лимонов сок, 2 ч. л. слънчогледово олио, прясно смлян пипер, сол, 1 ч. л. мед, листо от маруля, див лук, 1 филийка хляб за тостер.

Обелете авокадото и го нарежете на кубчета. Смесете го с раците и чесъна. Направете маринатата от лимонов сок, олио, черен пипер, сол и мед, добавете я и разбъркайте.

Препечете хляба, сложете отгоре маруленото листо и сместа с авокадото. Гарнирайте с лук.

Макарони с леща и сусам

1 глава лук, 1 скилидка чесън,  зехтин, 3 с. л. червена леща,  300 мл зеленчуков бульон, 1 щипка куркума,  1 с. л. кисела сметана,  сол, пипер, 80 г макарони (лентички),  половин  ч. л. черен сусам.

Обелете лука и го нарежете на ситно, смачкайте чесъна. Задушете ги в сгорещен зехтин, но не ги оставяйте да покафенеят.

Изплакнете много добре лещата със студена вода. Добавете в тигана и зеленчуковия бульон, лещата, куркумата и киселата сметана и ги оставете на слаб огън за 15 минути. 0вкусете със сол и пипер.

Сварете макароните за 6-8 минути, след това ги отцедете и ги сложете в предварително затоплена чиния.

Малко преди сервирането добавете към соса черния сусам и залейте с него макароните.

Мастни киселини

Изследванията показват, че наситените мастни киселини ускоряват процеса на втвърдяване на кръвоносните съдове на ухото и могат да спомогнат за отслабването на слуха.

Консумирайте по-малко мазнини и избягвайте наситените. Те се съдържат най-вече в тлъстото месо, в мазнината за печене, в маслото и твърдото сирене.

Използвайте растителни мазнини с полиненаситени мастни киселини, като например зехтин, шафраново масло и слънчогледово олио.

Да обобщим

ДВИЖЕНИЕ

„Лечението“ на ушите ще подобри слуха и чувството ви за равновесие чрез:

  • масажи и упражнения за по-добро кръвооросяване,
  • йога-техники за трениране на координацията и равновесието.

РАЗТОВАРВАНЕ

Физическото и психическо напрежение вреди на слуха.

Освободете се от напрежението и стимулирайте оросяването с масажи и акупресура.

Научете се да слушате тишината, за да активирате съзнателното възприемане.

ХРАНЕНЕ

Помогнете на слуха с хранителни продукти, които съдържат много витамин В6. Той подобрява кръвоснабдяването.

Предотвратете втвърдяването на кръвоносните съдове на ухото, като се откажете от наситените мастни киселини.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *