Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Много важни съвети за трениране на паметта!

Тренирайте паметта, за да не изпадате в такива ситуации – Каква беше паролата на електронната поща? Какъв беше номерът на сметката? 

С малко тренировки и много удоволствие гъвкавостта на паметта може значително да се подобри.

Съвременният начин на живот подлага мозъка на все по-големи натоварвания. Обемът на знанието нараства непрекъснато и се налага да обработваме повече информация по-бързо. Когато към това прибавим и стресовите ситуации, които натоварват допълнително и мозъка, става ясно, че способностите му са наистина впечатляващи.

Интелектуалният ни потенциал е неизчерпаем, а според най-новите изследвания мозъкът може да бъде трениран до дълбока старост. Необходимата предпоставка за това е непрекъснатата мисловна дейност.

Нашата програма ще ви научи как да увеличите възможностите на паметта си с най- прости упражнения, които лесно могат да бъдат интегрирани в ежедневието. Релаксацията ще ви помогне да се справяте по-добре с късите срокове и нарастващите изисквания, водещи до отслабване на концентрацията, а съветите за хранене ще ви научат как чрез оптимално съчетаване на храните да противодействате на умствената умора. Проверете колко можете да подобрите паметта си в рамките на три седмици.

Упражнявайте паметта си

Задачата на паметта е да приема информацията и да я съхранява така, че тя да може да се използва след това. Възприятията от околния свят най-напред се складират в мигновената памет, оттам в краткотрайната и евентуално се прехвърлят в дълготрайната. Решаващото условие за това е мозъкът ни да разпознае информацията като важна, което му се удава все по-трудно при увеличаващия се брой дразнители. За малко време трябва да се обработи нарастващ обем информация. Негативно се отразява и пониженото стимулиране поради рутинни дейности, придържане към стари навици, които намаляват мозъчния потенциал. Много от тези фактори не могат да се избегнат. Затова е още по-важно да подобряваме способността си да запаметяваме с упражнения.

Подгответе се за упражненията

Преди упражненията е важно да се „изключите“ и да се успокоите, за да можете да се концентрирате върху тях.

Слушайте любимата си музика или направете някое от упражненията, които даваме по-долу.

Не се упражнявайте на пълен стомах, защото тогава мозъчната активност е намалена.

По възможност правете упражненията по едно и също време на деня и преди всяко от тях вдишвайте дълбоко няколко пъти. Това стимулира мисловния процес и концентрацията.

Докато вдишвате, се усмихвайте вътрешно. Това прави чудеса най-вече преди изпити и презентации.

Раздвижете се между упражненията, ходете на място или размахайте ръце. Това подобрява мозъчната дейност.

Приемайте много течности, най- добре 2-3 л на ден. Чаят от коприва подобрява пренасянето на кислорода до клетките, вкп. мозъчните.

Упражнение за памет

Сгънете лист хартия надве по средата и от лявата страна напишете около 10 реда с произволни комбинации от букви и цифри (по 5-9 знака). Сложността се повишава, ако помолите някого да запише поредиците вместо вас.

После запомнете съответно 1 ред, прегънете лявата половина на листа назад и запишете отдясно запаметената поредица символи.

Изпълнявайте упражнението всеки ден. За увеличаване на сложността се опитвайте да за-помните повече комбинации.

Упражнение за активиране на мозъка чрез движение

Пуснете музика и размахайте интензивно няколко пъти напред и назад най-напред лявата ръка, а после левия крак.

Размахайте лявата ръка и левия крак едновременно напред и назад. Повторете упражненията с десните ръка и крак.

Съвет

Движенията с лявата страна на тялото активират десния дял на мозъка, центъра на творчеството и въображението. Движенията с дясната страна въздействат на левия мозъчен дял, център на логиката и аналитичното мислене.

Упражнение за концентрация

Помолете някого да запише текст с печатни букви отдясно наляво. Започнете с кратко стихотворение от около 10 реда по 10-15 букви. Прочетете текста.

През втората седмица увеличете нормата на 12 реда, а през третата на 15.

В добавка можете да изрежете няколко статии от вестници, да ги завъртите обратно и да ги четете или да произнасяте имена в обратен ред мислено, буква по буква.

Как да запаметите трудни числа

Често е по-лесно да се запаметяват думи или букви,отколкото числа. Затова така комбинирайте числата с понятия, че да можете да си ги припомняте по всяко време.

Напишете цифрите от 1 до една под друга и към всяка цифра добавете дума, например 1= автомобил, 2 = торба, 3 = шише, 4 = кофа и т.н.

Прочетете на глас думите от 1 до 0, за да ги запомните по-добре, а след това ги покрийте. Сега ги записвайте по памет, докато ги научите наизуст.

Упражнението е отличен метод за запаметяване на важни поредици от цифри като телефонни номера или кодове. От началните букви на думите, отговарящи на съответните цифри, образувайте допълнително весели изречения, които можете да запомните по-лесно.

Трикове за припомняне

Никой не може да запомни всичко. Улеснете ежедневието си с точно планиране.

Групирайте задачите по важност. Най-добре още от сутринта изгответе списък по приоритети. Най-отгоре напишете най-важните неща.

Не оставяйте днешната работа… да чака, а я свършете по възможност веднага.

Ползвайте помощници, които да ви напомнят. Възелът на носната кърпа все още върши работа. Или точка с химикалка на едно от кокалчетата на горната част на ръката. А пък и сигурно имате опция за напомняне в телефона, където можете да запишете важните задачи с аларма.

Планирайте подробно и проигравайте мислено ситуациите.

С добре обмислена система на записване няма да се изкушите да правите бележки на хвърчащи листове и да губите енергия в излишно търсене. Записвайте всичко на едно място и отмятайте след като е свършено.

Разрешавайте си няколко почивки през деня, така ще запазите способността си за концентрация.

Купувайте си по-често книжки с ребуси, загадки или судоку. Това ще повиши способността ви да се концентрирате и ще ви помогне бързо да отделяте същественото от несъщественото.

Упражнение с визуализация

В рамките на 2 минути запомнете добре съдържанието на пералната машина, например 4 тениски, 2 пуловера, 3 чифта къси панталони, 4 памучни кърпи, 5 чифта къси чорапи, 3 чорапогащника и 2 памучни ризи.

Ще ви бъде по-лесно, ако си представите прането по-образно, например как го простирате на въжето. На следващия ден съставете списък какво е имало в пералната машина.

След това си представете съдържанието на вашия хладилник.

Винаги когато трябва да запомняте числа, си ги представяйте образно, напр. като проснати дрехи на въжето. Това улеснява работата на мозъка.

Редуване на работа и отпускане

Предпоставка за оптималното възприемане на информация е правилното редуване на натоварване и отпускане. Всяка умствена дейност изисква усилие, затова трябва да се разтоварваме между периодите, в които паметта ни работи на пълни обороти. Особено при стресови ситуации, като например изпити, се препоръчва да се освободим от евентуалните умствени блокади чрез упражнения и да освободим път на нови възможности за концентриране. Можете да постигнете това чрез осъзнато възприемане на тялото – например чрез концентрация върху дишането и чрез последователно напрягане и отпускане при повишено снабдяване на мозъка с кислород. Полезно е и фантазирането, което не само ни разтоварва, но и допълнително стимулира въображението.

Упражнение за „изключване”

Изправете се до отворения прозорец или излезте на балкона. Вдишайте и издишайте дълбо-ко 3 пъти.

Допрете дланите една до друга на височината на гърдите и се опитайте с лявата да изтласкате дясната, докато с нея противодействате на натиска. След това изтласквайте лявата ръка с дясната Продължавайте да дишате равномерно, бройте до 5 и отпуснете. Концентрирайте се съзнателно върху чувството на отпуснатост и му се насладете.

Йога за освежаване на ума

Упражнение I

Сплетете ръце, така че десният палец да легне между левия палец и показалец. Натиснете за няколко секунди с левия палец върху десния. Вдишвайте и издишвайте равномерно.

Упражнение II

Сега преплетете пръстите така, че десният палец да е върху левия и леко да го притиска.

Въздействие

Йогийските упражнения за ръцете се наричат мудри. Според будистките представи мудрите стимулират връзката с божественото, но в хиндуизма се използват и за лечебни цели. Така например има мудри за отпускане, против главоболие, за стимулиране на кръвообращението и т.н. Въздействието на мудрите се дължи на това, че на върха на всеки пръст има около 4000 нервни окончания. Смята се, чете са свързани със съответните органи в тялото.

Упражнение срещу умствени блокади

Настанете се удобно до масата, опрете се на лакти и облегнете глава на ръцете. Пръстите почиват на слепоочията. Затворете очи.

Отправете се на мислено пътешествие: представете си, че сте се излегнали на красив плаж и слушате прибоя, а вятърът шумоли в палмите. Усещате топлите слънчеви лъчи по кожата и оставяте пясъка да изтече между пръстите ви. Почувствайте как с лъчите на слънцето през тялото ви протича нова енергия.

Отворете очи след около 5 минути. Протегнете си и се изпънете.

Храна за паметта

Ако искате да давате максимума от себе си в продължение на часове, трябва да снабдявате мозъка с необходимите хранителни вещества. Балансираното хранене изпълнява тази задача, но при продължителни умствени натоварвания е добре да увеличите междинните хранения с много въглехидрати.

Някои продукти сякаш са специално създадени да стимулират мозъчните клетки. Бананите съдържат много серотонин, който участва в предаването на импулсите между невроните. Семената, ядките и сушените плодове са богати на жизненоважни вещества. При силна умора едно сусамово блокче може да ви набави лецитин, силициева киселина и селен. Сушените плодове, ядките и бадемите доставят магнезий. Кълновете съдържат цялата енергия за едно ново растение и са богати на витамини и минерали.

Сусамена закуска

За около 10 броя – 200 г течен мед, 2 с. л. масло, половин ч. л. канела, половин ч. л. ванилия, 150 г сусам (необелен).

Сгорещете меда, маслото, канелата и ванилията и ги разбъркайте до получаване на кремообразна смес. Добавете сусама и я оставете да се карамелизира. Разстелете я върху хартия за печене, оставете я да изстине и я разчупете на парчета. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място.

Напитка с кълнове

Половин чаша слънчогледови кълнове, половин чаша бадемови кълнове, 2 чаши вода,  морска сол.

Смесете слънчогледовите и бадемовите кълнове и ги сложете в миксера или блендера. Добавете вода и ги разбийте на фино пюре. Добавете сол на вкус.

Коктейл от ядки

Сушени плодове – кайсии, банани, смокини, ябълки, грозде (стафиди), праскови, сливи;

Ядки – лешници, орехи, бразилски орех, кашу, фъстъци, изсуше¬ни кокосови стърготини, бадеми;

Семена – ленено семе, слънчогледово семе, сусамово семе, кедрови ядки, шамфъстък, тиквено семе.

Направете коктейла от съставките, които са най-вкусни за вас.

Трябва да се съобразите с две неща:

Използвайте само необработени с химикали плодове.

Съхранявайте смеската суха, на студено и на тъмно. Подходяща е кутия с разделителни стени от пергамент.

Да обобщим

УПРАЖНЕНИЯ

С помощта на логическите задачи ще надскочите себе си и ще подобрите концентрацията и наблюдателността си.

Размахването на ръцете и краката стимулира дясната и лявата мозъчна половина.

Можете по-лесно да запомняте числата чрез образно представяне.

РАЗТОВАРВАНЕ

Високият интелектуален потенциал предполага редуването на натоварване и отпускане. Фантазирайте – това освобождава умствените блокади.

С йога за ръцете ще постигнете свежест на духа.

Съзнателното дишане пред отворен прозорец стимулира оросяването с кръв, а с това и снабдяването на мозъка с кислород.

ХРАНЕНЕ

Мозъкът се нуждае от изключително много хранителни вещества.

Богатите на въглехидрати междинни закуски осигуряват равномерен приток на енергия.

Витамините и минералите подпомагат обмяната на веществата в мозъка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *