Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ценни спортни съвети за диабетици

За да увеличите скоростта си при ходене, правете повече, а не по-дълги крачки. Ускорявайте хода или тичането си, като увеличавате броя на пъпките, които правите за определено време, а не дължината на разкрача си. Това е по-ефикасно. Имайте предвид също, че ако разтягате крачката си, можете да предизвикате контузия на ходилата или коленете.

Ако ви е трудно да стоите изправени, упражнявайте се седнали. Купете си видеокасета или DVD с упражнения от седнало положение. Подобен курс ще ви осигури полезни за сърцето аеробни упражнения и ще укрепи мускулите в горната част на тялото. Този вид гимнастика е много подходящ за хора, които не са спортували преди, дори да нямат проблеми с краката. Ще се изненадате колко добре можете да се раздвижите, докато сте седнали. За да извлечете максимално удоволствие от заниманията, потърсете програма с приветлив треньор и енергична музика, които да ви стимулират да не спирате да се движите.

Не прекалявайте, когато не сте в кондиция. Ако сте настинали или ви е повалил грип, упражнявайте се само при положение че имате енергията и силата за това. В случай че не сте във форма, дайте на тялото си почивката, от която се нуждае, и продължете с редовните си упражнения, когато се почувствате по-добре.

sportuvaneНамалете темпото, ако се задъхвате. Ако дишането ви е затруднено или чувствате някакъв друг вид дискомфорт, е много вероятно да се пренатоварвате. Време е да се отпуснете. Направете си теста с „изговарянето“ – кажете на глас едно изречение и ако се затруднявате, намалете темпото. Не трябва да чувствате болка, силна умора или задъхване.

За да увеличите скоростта си при ходене, правете повече, а не по-дълги крачки. Ускорявайте хода или тичането си, като увеличавате броя на пъпките, които правите за определено време, а не дължината на разкрача си. Това е по-ефикасно. Имайте предвид също, че ако разтягате крачката си, можете да предизвикате контузия на ходилата или коленете.

Купете си спортни обувки, които са ви удобни още от първата проба. Не се самозалъгвайте, че маратонките ви ще се отпуснат, като ги поразтъпчете. Лошо прилягащите обувки могат да охлузят ходилата, което да доведе до опасна инфекция. Независимо дали купувате обувки за тенис, ходене, боулинг или друг спорт, изберете модел с възможно най-добро качество според бюджета ви, както и с дизайн за проветряване, който да позволява на обувката да „диша“.

Ако имате притъпена чувствителност на стъпалата поради диабетна полиневропатия, може да се нуждаете от ортопед, който да ви помогне в избора на подходящите за вас маратонки.

Носете меки спортни чорапи, които не задържат потта. Преди да започнете с упражненията, обуйте чифт чисти подплатени спортни чорапи. Моделите от комбинация на памук със синтетична материя са най-подходящи, защото те не задържат влагата. Когато краката ви са мокри, мехурите се образуват по-лесно.

Погрижете се системата ви с инсулин да е на мястото си. Ако носите инсулинова помпа, докато спортувате, приложете препарат против изпотяване или течна превръзка върху кожата около системата, преди да си я сложите. Така помпата няма да се отлепи вследствие на изпотяването. Покрийте мястото с малък памучен тампон, напръскайте с препарат против изпотяване кожата наоколо и я оставете да изсъхне, преди да започнете с упражненията.

Прегледайте „замръзналото си рамо“. Поради неизвестни причини диабетиците са особено предразположени към състоянието, наречено „синдром на замръзналото рамо“. За да проверите подвижността на рамото си, опитайте следното: легнете по гръб на пода с ръце отстрани до тялото. Повдигнете ръката си, като описвате дъга, сякаш плувате по гръб и опитайте да докоснете пода зад главата си. Ако можете да го достигнете, обсегът ви на движение е в нормата. Ако не успеете, отидете на лекар. Навременното лечение увеличава шансовете ви да възвърнете напълно подвижността на рамото си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *