Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да си помогнете при преяждане

Тежестта в стомаха, киселините или подуването могат да помрачат удоволствието от храната и да засегнат доброто самочувствие.

Причината за лошото храносмилане могат да са стресът и психическите проблеми.

Всяка част от храносмилателния тракт има строго определена задача. Устната кухина, хранопроводът, стомахът, черният дроб и жлъчката заедно с около 12 метра черва участват в смилането на храната до най-малките възможни частици. Всички те са чувствителни към увреждания и могат да напомнят за себе си по доста неприятен начин. Механичните и ензимните процеси, които се извършват в тях, осигуряват на организма необходимите вещества. Те протичат автоматично, без нашата съзнателна намеса.

Душевната мъка може да ни разболее

Храносмилателната система е особено чувствителна към стреса и психическите натоварвания. Оплаквания като хълцане, киселини или подуване и тежест в стомаха, и дори язва са пример как психическото напрежение може да се отрази върху организма.

Подобни симптоми често могат да се облекчат в рамките на две седмици чрез промяна в хранителния режим и някои мерки като целенасочени физически упражнения и отпускащи масажни техники. Започнете с тях още от днес!

Когато стомахът и червата са претоварени

За безпроблемното функциониране на храносмилателната система е от значение не само какво ядем, но и как се храним. Причината за болките в стомаха и усещането за тежест са твърде мазните и обилни храни, поглъщани набързо и късно вечер. Стомахът може да реагира на прекомерната консумация на кафе, алкохол и сладки неща с образуването на повече киселини, които се връщат обратно към хранопровода. Това се случва и когато сфинктерът на входа на стомаха (Oesophagussphinkter) вече не се затваря добре. Можете да предотвратите тези функционални смущения с помощта на добре балансирано хранене.

Първа помощ при тежест в стомаха и подуване

Чай от жълта тинтява

Залейте 1-2 ч. л. от раздробения корен с 1 л вода, оставете го да ври 10 минути, след това запарете за 15 минути. Пийте на малки глътки преди хранене.

Малките порции храна, разпределени през целия ден, предотвратяват появата на тежест. Намалете мазните ястия.

Доброто сдъвкване на храната и многото течности облекчават стомаха.

Лютивите подправки, като чили, дразнят стомаха.

Богатите на баластни вещества храни, като плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите продукти и ориза стимулират перисталтиката на червата.

Пасирани ястия – Телешкото и рибата са особено щадящи стомаха.

Плодовете на хвойната са полезни при киселини. Още при първите признаци сдъвчете старателно един плод и преглътнете.

Тортила с артишок

200 г сърцевина от артишок (от консерва)

2 с. л. бяло вино

1-2 ч. л. дижонска горчица

2 с. л. накълцан див керевиз

1 с. л. зехтин

1 яйце

Сол, пипер

  • Отцедете сърцевината на артишока и я разделете на четвъртинки. Предварително загрейте фурната до 200 °С.
  • Разбъркайте бялото вино с горчицата и 1 с. л. от керевиза и ги изсипете в намазан със зехтин тиган. Разпределете в него и четвъртинките от артишока.
  • Разбийте яйцето заедно с млякото, добавете сол и пипер. Излейте сместа върху артишока.
  • Поставете тортилата в предварително загрятата фурна да се запече за около 10 минути. Сервирайте с поръсен отгоре керевиз.

Движение за стимулиране на жлъчния сок

Редовното физическо натоварване стимулира кръвоснабдяването на всички органи, които участват в храносмилането. Изследванията са доказали, че в резултат от движението производството на жлъчен сок може да се повиши до 1,5 пъти. Това се отразява благотворно на преработването на мазнините. Ежедневните упражнения с топка на тази страница и други упражнения, в които участват горната част на тялото и коремът, подпомагат този ефект. При хубаво време трябва да изпълнявате второто упражнение на открито.

Упражнения с топка

Упражнение 1

Необходима ви е малка топка, табуретка и стол с облегалка.

Седнете на табуретката с изправен гръб. Вдигнете топката над главата с двете ръце и започнете да я въртите около надлъжната ос на тялото по часовниковата стрелка и обратно. Горната част на тялото винаги участва в движението.

Задръжте топката с двете ръце над главата. Изпълнете страничен наклон надясно и после наляво с горната част на тялото и изпънатите ръце. Движенията трябва да са съвсем бавни.

Клекнете и дръжте топката непосредствено пред корема. Приведете се напред около нея. Бавно се изправете и отдалечете топката право напред. Изпълнявайте това упражнение само ако не предизвиква стомашни оплаквания!

Сменете табуретката със стол и поставете топката на пода зад него. Уверете се, че столът ще остане стабилен и при натоварване. Застанете зад него, опрете ръце на облегалката и прескачайте енергично топката с двата крака.

Упражнение 2

Намерете равно място в градината. Вземете топката и когато излизате на разходка.

Застанете изправени, краката са разтворени на ширината на хълбоците, коленете са леко свити. Дриблирайте на място, докато добиете увереност, най-напред с едната ръка, след това редувайте лявата и дясната и накрая с двете ръце.

Започнете да вървите, докато дриблирате с топката. Най-напред с едната ръка, докато успеете да хармонизирате замаха и ритъма, след това с другата ръка. Накрая дриблирайте със смяна на ръцете.

Съвет

Можете да станете майстор на топката дори и вкъщи, на някой не много мек килим или на терасата.

Повече спокойствие

Мрежата от нерви, която обгръща целия храносмилателен тракт, не може да бъде съзнателно управлявана от мозъка. Напрежението, безпокойството и смущенията в областта на корема влияят негативно на всички тези процеси. Чрез целенасочени дразнения на коремната стена, например чрез лек масаж, вегетативната нервна система получава успокоителни сигнали и така предотвратява редица стомашни оплаквания. От своя страна, тай-чи не въздейства върху определени точки, а хармонизира цялото тяло и отклонява негативната енергия от корема.

Отпускащ масаж

Седнете или легнете и се отпуснете. Дишайте спокойно и дълбоко (коремно дишане). Концентрирайте се върху нервния сплит, който се намира под гръдната кост между ребрените дъги.

Свийте показалеца и средния пръст на дясната ръка като кука и ги прекарайте отдолу нагоре по посока на гръдната кост, като запазвате разстояние от ребрата 2-5 см. Движете пръстите по кожата с твърди, режещи движения, като упражнявате силно дразнение.

Тай-чи за вътрешна хармония

Загряване

Започнете с подготвителното упражнение за тай-чи, което е описано в статията Това е уникална програма, с която ще имате здраво сърце!на последната страница. След това продължете със следното

Упражнение

Застанете изправени, краката са разтворени на ширината на раменете, върховете на стъпалата сочат навън, коленете са леко свити. Раменете са отпуснати.

С плавно движение изнесете левия крак колкото можете повече напред със стъпало, насочено напред, и присвийте дясното коляно.

Опишете успоредно с двете ръце полукръг наляво и надолу и отново ги изтеглете пред тялото надясно и нагоре до височината на очите. Продължавайте да описвате кръга, но на височината на очите дясната ръка свийте като „маймунска лапа“ – върховете на пръстите сочат надолу. Лявата ръка се изнася надясно на равнището на корема. Върнете се в изходна позиция.

Да обобщим

ХРАНЕНЕ

Прогонете неприятните оплаквания с:

  • „помощни средства“, които действат бързо и профилактично при киселини, хълцане и оплаквания, свързани с жлъчката,
  • леки храни, които предотвратяват появата на тежест или киселини в стомаха и усещането за подуване.

ДВИЖЕНИЕ

Ненапразно се твърди, че няма нищо по-добро от разходката след хранене, защото:

  • движението премахва спазмите, стимулира кръвоснабдяването и така подпомага работата на храносмилателните органи,
  • упражненията за отпускане с топка преодоляват мускулните схващания и освобождават вътрешната енергия.

РАЗТОВАРВАНЕ

При храносмилане нервът вагус работи по-активно и почти блокира работата на своя „противник“ – симпатикуса. В резултат човек се чувства уморен.

Масажът в областта на слънчевия сплит подпомага естествените процеси на храносмилане.

Китайската гимнастика тай-чи успокоява вегетативната нервна система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *