ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изберете хляба, ориза и чушките по цветове

Какво да изберем? Червени или зелени чушки? Бял или кафяв ориз? Черен или бял хляб? Това не е само въпрос на вкус. Добре е да знаем какви вещества съдържа всеки сорт и кой е по-здравословен.

хляб, ориз, чушки, зеленчуци,

Хляб – черен или бял?

Хляб от пшеница, ръж, ече­мик, овес или лимец – има сто­тици видове хляб. Зърнените култури доставят въглехидра­ти, минерали, микроелементи и различни витамини.

Черният хляб печели! Пълнозърнестият хляб съдържа най-много полезни вещества. Колкото по-„черен“, толкова по-добре за храносмилане­то, сърцето и обмяната на веществата. Действа и доста засищащо.

Ориз – кафяв или бял?

Малките зрънца ни засищат за дълго. Те доставят много въглехидрати за енергията ни. Протеините, калцият и калият заздравяват мускулите и костите. Кафявият ориз е просто неолющен бял ориз. За организма това е решаващо.

Кафявото печели! Силата е в обвивката. Тя доставя пове­че здравословни вещества от зърното, а също и ненаситени мастни киселини за по-здрави кръвоносни съдове.

Чушки – червени, жълти или зелени?

И трите вида доставят за 100 г необходимото дневно количество витамин С за имунната система. Цветът се определя от растителните пигменти, които също предпазват орга­низма, например от рак.

Червеното печели! Червените чушки понижават риска от инфаркт, в тях се съдържат най-много пигменти.

 

 Какво трябва да знаят диабетиците за въглехидратите?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *