ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Двойното виждане е признак за инсулт на мозъчния ствол

Моят съпруг неотдавна постъпи в болница. Той е хипертоник от много години и често вдигаше кръвно със стойности 240/250 на 120. Няколко дни преди да постъпи в болница получи двойно виждане. Той не му обърна сериозно внимание, но по мое настояване отиде при личния лекар, който веднага го препрати на невролог, а той пък го насочи към болница с диагноза мозъчен инсулт. Понеже всичко стана много бързо, нямах възможност да поговоря с лекарите. Какъв е шанса да се оправи, как да реагираме по-натам?

Кичка Стефанова, София

Уважаема госпожо, притесненията ви за състоянието на съпруга ви са напълно основателни. Съчетанието на тежката /по вашите думи/ хипертоничната болест, която е имал от години с пристъпи на двойно виждане насочват най-вероятно към мозъчен инсулт в една от най-функционално значимите зони на мозъка – мозъчния ствол. При това заболяване се увреждат от намаленото кръвоснабдяване ядра на черепно-мозъчните нерви. Т.е. това са нервите, които командват очните движения, движенията на езика, лицевата мускулатура, гълтането, по рядко движенията на главата и раменете.

Във вашия случай се касае за много малък по размери инсулт, но за съжаление на неблагоприятно място – там, където в близост се намират важни жизнени центрове /на сърдечната дейност, дишането и др./ В същата област са и някой важни проводни пътища на нервната система /от тях се командват движението на ръцете, краката, усета и др./

Въпреки, че съпругът ви има само двойно виждане, сте постъпили съвсем правилно като сте го настанили в болница. В противен случай при евентуално разширяване на инсулта могат да се засегнат дишането и сърдечната дейност, което има най-често фатален край.

При благоприятен изход от ситуацията е задължително съпругът ви да се диспансеризира при невролог. Оттук натам ще трябва да приема комплекс от медикаменти – съдоразширяващи и антиагрегенти. Много важно е да регулира кръвното си налягане. Ще се наложи да спазва и диета бедна на сол и мазнини, да спре пушенето и по възможност да намали стресовите ситуации около себе си.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 0898/ 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *