5 храни, които предпазват от образуването на съсиреци и инсулт

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Редовната консумация на някои храни и напитки намалява риска от обрузване на тромб

Ако съсиреците не бъдат открити и лекувани навреме, могат да причинят много сериозни усложнения

Съсирването на кръвта е съвсем нормален, но и много сложен процес, който има за цел да предотвратява кървенето, когато има нараняване или порязване на тялото. Има обаче моменти, когато кръвни съсиреци се образуват в жизненоважни части на няшето тяло като сърце, бял дроб или мозък. Ако тези съсиреци не бъдат открити и лекувани навреме, могат да причинят много сериозни усложнения и дори смърт.

Те могат да се появят в артериалните или венозните кръвоносни съдове. Когато пърченце от съсирек се отчупи, то се движи с кръвопотока и може да запуши важен кръвоносен съд на сърцето, белите дробове или мозъка и да доведе до инсулт.

Добрата новина е, че има много храни, които подобряват кръвообращението, разреждат кръвта и предпазват организма от появата на съсиреци и заболявания на кръвоносната система.

 

Тук ще ви запознаем 5 храни и напитки, които разреждат кръвта и намаляват рискът от инсулт:

 

  1. Джинджифил

Един от най-добрите начини да консумирате джинджифил всеки ден, е под формата на чай рано сутрин. Изследванията показват, че пиенето на чай от джинджифил носи много ползи за здравето. Коренът е известен с антитромбоцитното си действие, което го прави идеален за предпазване от инсулт и съсирване на кръвта. Той е бoгат на oмeгa-нeнaситeни мaстни кисeлини (oмeгa-3 и oмeгa-6), флавоноиди, аскорбинова киселина и кумарини.

 

  1. Кайенски чушки (лют червен пипер)

Лютите чушки, от които се прави червен пипер, помагат за разреждането на кръвта. Това се дължи на салицилатите, които изобилстват в тях. Основното активно веществo, което съдържат е капсаицин.Той е известен със свойството си да понижава съдържанието на протеини в кръвта, които играят ключова роля за образуването на съсиреци.

 

  1. Сьомга

Смята се, че храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сьомга, риба тон и пастърва са от най-добрите за разреждане на кръвта. Омега-3 киселините намаляват нивата на лош холестерол, което е изключително важно за функционирането на кръвоносната система.

 

  1. Червено вино

Много експерти и диетолози смятат, че пиенето на чаша червено вино всеки ден може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Вкусната червена напитка има свойства, които съдействат за разреждането на кръвта и разширяват кръвоносните съдове. Смята се още, че по 1 чаша укрепва общото здравословно състояние и дейста тонизиращо.

Особено важно е обаче, да не пиете по повече от чаша на ден, защото от полезно виното може бързо да стане вредно.

 

  1. Канела

Канелата е мощен природен антикоагулант, смята се, че разрежда кръвта до такава степен, че много лекари забраняват да се консумира канела, докато се пият лекарства с подобно действие. Тя е известна със способността си да понижава кръвното налягане и да облекчава възпалителните процеси в тялото. Вкусната подправка е богата на много важни минерали и витамини като манган, калций, желязо, а също така съдържа и голямо кличество фибри. Все пак внимавайте с консумацията на канела, защото прекаляването с нея може да увреди черния дроб.

 

Добре е да знаете:

 

Освен горепосочените храни и напитки има и други, които намаляват съсирването на кръвта. Такива са например: ананас, женшен, водорасли, зехтин, бадеми и други. Все пак е важно да сте наясно, че тези храни трябва да се консумират в умерени количества. Прекаленото разреждане на кръвта може да доведе до други сериозни усложнения. Консултирайте се с лекаря си, преди да опитате нещо, което би повлияло на здравето ви.

Източник: https://food.ndtv.com; https://health.clevelandclinic.org/

Изглед на опаковката на продукта Неврохелт
Неврохелт възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *