БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Възстановяване след инсулт – рецепти, добавки и съвети от читатели

Рецепти за възстановяване след инсулт, подходящите хранителни добавки. Коя е най-добрата рехабилитация след инсулт и начини за възстановяване на мозъчните клетки. Причини, видове и признаци на инсулт.

възстановяване след инсулт
За възстановяване след инсулт се изисква търпение и постоянство!

Инсултът при повечето пациенти настъпва внезапно. Става дума за мозъчно увреждане, което се дължи на нарушение в кръвоснабдяването на част от мозъка. Мозъчните клетки в поразената зона са лишени от кислород, в резултат на което загиват. Тяхната смърт води до загуба на способности. При по-леки случаи нарушенията могат да са краткотрайни и пациентът да се възстанови напълно. За жалост, при 2/3 от преживелите инсулт се наблюдава увреждане с траен характер.

Народни рецепти за възстановяване след инсулт

Когато се говори за възстановяване след инсулт, трябва да се имат предвид няколко основни положения. От значение е силата на самия удар, от която в най-голяма степен зависи какви поражения следва да се преодоляват – физически, ментални, поведенчески и прочие. Ще ви предложим разнородни рецепти. Препоръчително е те да се подбират и прилагат с оглед на конкретното състояние на пациента.

Чесън

За чесъна се знае, че има свойството да понижава артериалното налягане, като в същото време възпрепятства стесняването на кръвоносните съдове. Спомага за поддържането на тяхната еластичност и здравина, като по този начин е идеално средство за превенция от кръвоизливи.

Когато става дума за пациент, вече преживял инсулт, чесънът намира приложение и във възстановителните процеси. На особена популярност се радва тибетска рецепта за общо укрепване. Изпълнява се, като 350 г чесън се почиства и смила на каша. Прехвърля се в стъклен буркан и се смесва с по 250 г пчелен мед и медицински спирт. Съставките се оставят на тъмно и хладно място за 10 дни, след което сместа се прецежда. Полученият сок отново престоява 3 денонощия, след което се приема по схема.

Самият прием на тибетския лек с чесън ще копираме от мнение в популярен здравен форум:

„… След като сокът отпочине 3 дни и 3 нощи, се приема преди хранене по следната схема, разтворен в прясно мляко:

Ден 1 – сутрин 1 капка, на обяд 1 капка, вечер 1 капка;

Ден 2 – сутрин 2 капки, на обяд 2 капки, вечер 2 капки;

Ден 3 – сутрин 3 капки, на обяд 3 капки, вечер 3 капки…

И така до Ден 25, когато сутрин, обед и вечер се капват в чаша мляко по 25 капки. След това започва отброяване в обратен ред.

Ефектът от стриктното спазване на цялата схема е гаранция за понижаване на артериалното налягане и постепенно възстановяване на органите и съдовете в тялото…”

Арника

Сред популярните лековити растения за възстановяване след инсулт е арника. Освен в комбинация с други билки, може да се прилага и самостоятелно. За целта 1 ч.л. сух цвят от арника се залива със 100 мл гореща вода и се слага на огъня, докато заври. Оставя се да се охлади за час и се прецежда. От така получения лек се приема по 1 с.л., разтворена в малко топло прясно мляко, преди трите основни хранения за деня.

И тук важи условието, че не бива да се очакват резултати в кратки срокове. Необходим е редовен и продължителен прием, за да стане видимо подобрението в състоянието на пациента.

Борови шишарки

Летливи вещества, биофлавоноиди и масла са сред полезните елементи в боровите шишарки, които им гарантират място сред натуралните средства за справяне с последиците от инсулт. В най-голяма степен обаче от значение са танините, съдържащите се в тях. За танините се знае, че ограничават клетъчната смърт и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това, спомагат за намаляване на характерните за състоянието увреждания като пареза и речеви дефекти.

Ако решите в домашни условия да извлечете ползите от боровите шишарки, то трябва да съберете млади шишарки, които се използват със семената. Най-подходящи са месеците март и април. През месец май също е възможно. Не е препоръчително да се събират след падане на земята. Почистват се, измиват се внимателно и се поставят в стъклен буркан. Съдът се допълва с водка. На стайна температура тинктурата се настоява между 2 и 3 седмици до получаването на гъста маса с тъмночервен цвят, която задължително се прецежда през двойна марля.

Възстановяване след инсулт
Борови шишарки се препоръчват за възстановяване след инсулт!

При пациенти след прекаран инсулт на ден се приемат по 2 или 3 ч.л. за период от 3 седмици. Прави се почивка от 7 дни, след което курсът се повтаря. За постигане на оптимален възстановителен ефект се препоръчват 3 последователни курса в рамките на годината, задължително последвани от шестмесечна пауза.

При пациенти, при които терапията с алкохол е противопоказна, полезните вещества от боровите шишарки могат да се извлекат и посредством приготвянето на отвара. За целта 5 шишарки, събрани по препоръките по-горе, се нарязват на ситно и се добавят към 500 мл вряща вода. Съдът се оставя на слаб огън за 5 минути. След като се охлади, отварата се прецежда. От нея се приема по ¼ ч.ч. до 3 пъти на ден.

Шишарки от ела

Полезни вещества за здравето на пациенти след инсулт се съдържат и в шишарките от ела. От тях в домашни условия също можете да си приготвите лек. Правилата за събиране наподобяват тези при боровите шишарки, като единствено различно е условието да се събират след 5 юни.

С почистените, измити и нарязани шишарки се пълни половината от 3-литров буркан. Съдът се допълва със студена преварена вода и се оставя да кисне на тъмно и хладно място за 10 дни. Тогава се допълва с липсващото количество вода и се оставя за още 7 дни. След това време, настойката се прецежда и от нея се консумира по няколко пъти на ден. Оптималното количество за деня е 30 мл.

Друг вариант е приготвянето на тинктура на алкохолна основа. Почистени и нарязани шишарки се поставят в буркан, който се допълва с чист алкохол – водка или ракия. Оставят се за 10 дни, след което тинктурата се филтрира и към нея се добавя 1 с.л. оцет. Дневната доза от готовия лек е 1 ч.л., разтворена в чаша чай.

Препоръчва се курсът на прием на инфузията да е до 6 месеца, след което задължително да се направи почивка.

Салвия

При инсулт салвия или градински чай се препоръчва конкретно при затруднения с речта. Ежедневно се приготвя слаба отвара от 1 ч.л. в чаша гореща вода, която се оставя да престои 30 минути. След прецеждане тя се приема неколкократно през деня по няколко глътки.

Змийско мляко

Рецептата с билката змийско мляко, която ще ви предложим, ни е изпратена от Илонка Манолаева от гр. Добрич. В свое писмо до lekuva.net жената разказва за продължителното възстановяване на съпруга й след прекаран хеморагичен инсулт. Наред с отварата от змийско мляко, болният е приемал и други народни лекове и хранителни добавки. Сред тях е и продуктът Неврохелт, за който неведнъж сме писали и заради който Илонка ни е изпратила писмото, част от което цитираме по-долу.

„Здравейте, казвам се Илонка…

Не се плашете от билката змийско мляко. Тя е отровна, но ако човек знае как и по колко да приема, е истинска природна благодат. В нашия край всеки, който е преживял мозъчен удар, знае за змийското мляко.

За мъжа ми аз спазвах следната пропорция – 1 с.л. билка на 1 чаша гореща вода. Оставям да кисне няколко минути и прецеждам. На първия ден му дадох само капчица-две. На втория – няколко капки. Увеличавам постепенно, като следя обаче внимателно състоянието му. При него оптимална се оказа дозата от 2 с.л. отвара на ден.

Не казвам, че само билката помогна. Приготвях му още няколко билкови лека, наред с добавката Неврохелт, за която прочетох именно във вашия сайт. Затова и реших да ви пиша…”

Кавказки ямс

Непопулярно у нас, но с доказани ползи за здравето на пациенти след инсулт е кавказки ямс, познат у нас като лилави картофи. Лек за превенция и възстановяваща терапия след мозъчен инфаркт се приготвя от клубените (корените) на растението. Необходимото количество е 100 г от тях, които се заливат с 500 мл водка. Оставят се за 10 дни, след което се доливат с вода, за да се възстанови обемът от ½ литър.

От така приготвената тинктура се приема ежедневно по ½ ч.л., разтворена във вода, чай или друга напитка. Изпива се поне 30 минути преди храна, като курсът е с продължителност от месец. След едноседмична почивка се възобновява приемът до достигане на 4 пълни курса.

Мащерка

Наред с всички останали ползи за здравето, мащерката подпомага и възстановяването след инсулт, като въздейства върху парализата. За целта се приготвя тинктура от 50 г билка, която кисне в малък съд, пълен с водка или ракия. Необходимо е настояване за 2 седмици, след което получената инфузия се използва за внимателно масажиране на поразените от парализа зони от тялото.

Наклонен божур

Конкретно за преодоляване на парализата се използва и билката наклонен божур. За целта се приготвя настойка от 2 с.л. корени от растението, които киснат 4 часа в чаша с вода. След прецеждане на ден трикратно се приемат по 2 с.л. от лека.

Бял имел и японска акация

Последната народна рецепта за възстановяване след инсулт, която ще ви предложим, сме взели от утвърдено електронно издание за здраве. Позволяваме си директно да копираме предложената билкова комбинация.

Хранителни добавки след инсулт

Вече споменахме, че връщането към живота за хора, преминали през инсулт, е дълъг и комбинирам процес. Трябва да се възвърнат във възможно най-висока степен както физическите, така и менталните умения. Именно заради комплицираността на състоянието се препоръчва употребата на разнородни средства за постигане на оптимален ефект.

Тук е и ролята на добавките при пациентите след инсулт. При мнозина именно последователният прием на нелекарствени продукти дава надежда за нормален живот след прекаран мозъчен инфаркт.

Когато говорим за хранителни добавки, няма как да обхванем изобилието от продукти, достъпни в търговската мрежа. Те се различават както в действието си, така и по състав и цена. С примерите, които ще дадем, правим опит да начертаем широките граници на наличните добавки.

Чай при сърдечна невроза

На цена под 2 лева можете да си закупите Чай при сърдечна невроза, който се препоръчва при нарушения на сърдечния ритъм, при гръдна жаба, тахикардия, както и след прекаран инфаркт или инсулт. Съдържа корени от дилянка, стрък дяволска уста, мащерка, риган, гороцвет, още листа от маточина, цвят от лавандула и момина сълза и шишарки хмел. Приема се под формата на запарка 3 пъти през деня по 100 мл.

Невроейд II капс.

В другия край на ценовия диапазон е продуктът Невроейд II капс. Цената му варира между 1 300 – 1 400 лева за опаковка от 180 капсули – сума, непосилна за преобладаващата част от пациентите у нас.

Препаратът се използва за поддържане на двигателните, неврологичните и познавателните функции на прекарали инсулт, а съставът представлява комбинация от растителни екстракти и други добавки.

Неврохелт
Неврохелт плюс
Наша читателка споделя отзиви за Неврохелт Плюс!

Достъпен като цена и в същото време вече утвърдил се продукт е Неврохелт. Става дума за капсули, които действат благоприятно при стрес и безсъние, като едновременно с това подпомагат процесите на възстановяване при пациенти с Паркинсон, при прекарали инсулт и други неврологични заболявания. Приемът им се препоръчва за подобряване на дейността на мозъка след мозъчни инциденти, увреждания от различен характер и прекомерно натоварване.

Ефектът от хранителната добавка се дължи на уникалната комбинация от лековити гъби – шийтаке, херициум, копринус, рейши, които имат доказано укрепващо действие по отношение на нервната система.

И защото по-горе цитирахме част от писмото на нашата читателка Илонка Манолаева, ще си позволим да добавим още един откъс от него:

„… Дори да ви звучи елементарно, за мен е много, че той (б.р. съпругът й) отново си купува и чете вестник. Преди не минаваше ден без вестник, но след удара не само че нямаше желание. Той не успяваше да го чете. След около 2 месеца редовен прием на Неврохелт, заедно с всички други лекове, един ден ме помоли да му купя. Искал да се учи да чете, каза ми тогава! Важното в случая е не само че чете вестник, а че по този начин постепенно започна да прилича на човека преди това…”

 

Чесън и глог за защита на сърцето и кръвоносната система

Друг вариант за хранителна добавка, която би била от помощ при възстановяването след инсулт, е комбинацията между чесън и глог на Equilibra. В голямата си част пациентите, които използват продукта, целят превенция от повторен удар.

Самата добавка се отличава с мощно защитно действие. Има съдостимулиращ и кардиопротективен ефект. От една страна, екстрактът от чесън регулира нивата на лошия холестерол, не позволява образуването на тромби, понижава кръвното налягане и разрежда кръвта. От друга, глогът действа тонизиращо върху коронарните, периферните и мозъчните съдове, наред с другите си полезни свойства.

Липомезин

Добавка, която се препоръчва при пациенти, прекарали инсулт, е и Липомезин. Тя представлява комбинация от хранителни екстракти, които понижават серумното ниво на общия холестерол, ограничават образуването на плаки и тромби. В същото време, подобрява мозъчното кръвообращение и ограничава риска от нови съдови увреди в мозъка.

Рехабилитация  и раздвижване след инсулт

Наред с останалите терапии – природни рецепти, хранителни добавки, от съществено значение за възстановяването след инсулт е и своевременното започване на рехабилитация. Именно тя е определяща за това в каква степен пациентът ще се социализира повторно и ще съумее да се върне към живота преди инцидента.

Подходът и интензитетът при самата рехабилитация зависят от няколко фактора. От една страна, това е видът на удара – дали той е масивен, среден или лек. От друга, дали състоянието се съпътства от други оплаквания като повишено кръвно налягане, метаболитен синдром и прочие. Възрастта също е фактор при определяне на терапията.

Важно правило е поставянето на постижими цели пред рехабилитацията. Добре е тя да започне веднага след края на острия период или 7-10 дни след самия удар. По това време пациентът е все още в болница за активно лечение. След първоначалния период, препоръчително е да продължи отново в болнично заведение или специализирана клиника.

В началото най-често се провежда рехабилитация в положение, за да се избегне патологично свиване на крайниците. Следващата стъпка е постигането на вертикализация и раздвижване. В зависимост от потребностите, включват се лечебна гимнастика, физио-терапевтични процедури, масажи. Сред новаторските подходи за възстановяване е ерготерапията. Чрез нея се постига възвръщане към самостоятелността и повторно адаптиране към средата.

Трябва да се има предвид, че едновременно с рехабилитацията, трябва да се предприемат мерки както за неутрализиране на факторите, довели до мозъчен удар, така и на съпътстващите заболявания.

Причини за инсулт. Основни видове

В немалка степен възстановяването след прекаран инсулт зависи от ориентирането в болестта. Именно поради това в края на материала ще разгледаме какво на практика е и какво провокира инсулта.

Както стана вече дума, инсултът представлява смърт на мозъчни клетки в резултат на внезапен недостиг на кислород. Най-често липсата на кислород се дължи на запушване на кръвоносен съд или на кръвоизлив. Във връзка с тези причини се разглеждат и 2 основни вида инсулт.

Исхемичен инсулт

Исхемичният инсулт се дължи на ограничаване или прекъсване на кръвотока в мозъка, в резултат на което до главния мозък не достигат кислород и глюкоза. Ембол или тромб са сред факторите, които могат да предизвикат проблемно кръвоснабдяване. Тромбите са образувания, които се формират в тялото, откъсват се и движат с кръвта. Най-често се образуват в артерии, поразени от атеросклероза, защото именно там е висока концентрацията на мастни плаки. Емболите, на свой ред, са тромботични или холестеролови натрупвания. Основно се формират в аортната дъга или в някоя от основните артерии, участващи в снабдяване на мозъка с кръв. В редки случаи образуването на емобили се дължи на хирургическа интервенция, на туморни формации или мазнини.

При около 80% от пациентите диагнозата е именно исхемичен инсулт.

Причини за инсулт
От знанията за инсулта зависи своевременната реакция!
Хеморагичен инсулт

Другата основна причина за инсулт е руптура на кръвоносен съд, в резултат на която се наблюдава кръвоизлив между мозъка и черепа или ликворното пространство, заето от гръбначно-мозъчната течност. В тези случаи се говори за хеморагичен инсулт.

Неконтролираното прекомерно високо артериално налягане е основният фактор за кръвоизлив в в ликворното пространство. То причинява разкъсване на малките артерии в мозъка. В резултат на това мозъчните клетки са лишени от кръв, а налягането в мозъка драстично се повишава.

Основната причина за изтичане на кръв от мозъчните съдове между меката и твърдата мозъчна обвивка е аневризмата. Самата аневризма представлява разширение на част от кръвоносен съд, дължащо се на отслабване на стената на съда. Когато стената на съда се разкъса, настъпва спазъм на мозъчните кръвоносни съдове и кръвоизлив между мозъка и черепа. Често анервизмата също се влияе от високото кръвно налягане.

Травма в областта на главата също може да предизвика мозъчен кръвоизлив.

В голямата си част успехът от възстановяването след прекаран инсулт зависи от мястото на самия кръвоизлив и от размера му. Като леки и преодолими поражения се определя наличието на слабост в ръката или крака. Ако става дума за тежък инсулт, се говори за парализа и дори смърт.

Признаци симптоми на инсулт – кои са най-разпознаваемите?

От съществено значение както за спасяването на живота на пострадалия, така и за ограничаване на последиците е бързото разпознаване на признаците на инсулт. От това в голяма степен зависи дали ще му бъде оказана своевременна и адекватна помощ. Сред основните симптоми на нарушено кръвоснабдяване в мозъка са следните:

  • усещане за внезапно изтръпване и слабост в дясната или лявата половина на тялото;
  • промени в зрението и трудно преглъщане;
  • появата на внезапно остро главоболие.

В помощ за разпознаване на признаците на инсулта идва и т.нар. ФАСT –тест /FAST/, които включва наблюдение върху следните опорни точки:

FACE (лице) – основна тук е усмивката. От човека със съмнение за инсулт трябва да се поиска усмивка. Диагнозата се потвърждава, ако едната половина на лицето е увиснала, а той не успява напълно да затвори устата си;

ARMS (ръце) – наблюдава се дали успява да си вдигне високо и двете ръце;

SPEECH (реч) – следят се проблеми с произношението и с разбирането на речта;

TIME (време) – при най-малките съмнения времето е критична величина. Трябва във възможно най-кратки срокове да се потърси лекарска помощ.

Източници:

https://www.medicinenet.com/stroke_symptoms_and_treatment/article.htm

http://www.stroke.org/we-can-help/survivors/stroke-recovery

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Възстановяване след инсулт – рецепти, добавки и съвети от читатели

  1. Веселин Русинов каза:

    Виден невролог от бургаската болница имаше наглостта да предпише тези треви НЕВРОЕЙД (Neuroaid) на баща ми, който беше в изключително тежко състояние, пред което мозъчният инсулт изглежда дребен проблем. Поради факта, че в момента организирам най-добрия начин, по който да му се потърси отговорност за това му „добро дело“, не пиша името му. Освен омагьосващи думи как известни личности в България го приемали след прекаран инсулт и се възстановили бързо, мизерника е казал, че лекарството може да се набави само, ако се поръча лично на него, защото той имал връзка с фирмата-вносител. „Промоцията“, която предлагаше е същата (2 опаковки за 2600 лева + една подарък! ахахаха) както е и в онлайн аптеката на „Фрамар“, но той разбира се не е споменал, че има опция да се купи от аптека. Благодарение на бързо търсене в интернет видях проучването на Университета на Чикаго (https://www.reuters.com/article/us-herbal-stroke-remedy/herbal-stroke-remedy-no-better-than-dummy-pill-idUSBRE9640U620130705), а и поразпитах познати. Не само, че се смяха, но някои от тях предложиха да ми намерят същите тревни съставки от китайска билкова аптека за няколко долара! Баща ми почина без да му се налага да взима скъпоструващите предписани от въпросния „невролог“ треви. Дано повече хора се замислят и проверят преди да си дадат парите на някой измамник в бяла престилка…! Крайно време е българинът да престане с робското си мислене и по отношение на лекарите – това, че някой е лекар не го прави нещо повече от вас – НЕ СЕ доверявайте на всяко нещо казано от лекар и винаги проверявайте с други източници информацията, която той ви дава било тя диагноза или за подобно „вълшебно“ лекарство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *