ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подробна програма за закаляване през зимата

Най-добрият метод на закаляване през зимата, като защита от вируси и бактерии, е редовното посещение на сауната. Токсините се изхвърлят чрез обилното изпотяване и имунната система се облекчава. 

Здрави през зимата

Парната баня, редуването на топла и студена вода тренират и кръвоносните съдове чрез температурните дразнения, стимулират кръвообращението и правят организма по-устойчив на ниските температури. Банята на краката и топлата вана след продължителна разходка са полезни за телесното и душевно здраве и могат още в зародиш да се справят с настинка.

Грижа за кожата

През зимата студът и сухият въздух заради отоплителните уреди създават особени проблеми за кожата. Тъй като при ниски температури мастните жлези също работят в „икономичен“ режим, слоят от влага и мазнина изтънява и е необходима допълнителна защита от студа. Кожата на лицето се нуждае от подхранващ крем с естествени масла и предпазващи клетките витамини. Внимавайте да не я пресушите при миене с вода. По възможност се откажете от сапуна и използвайте само почистващи емулсии. В отопляемите помещения кожата е подложена на специфични въздействия. Ако поради риска от развитие на бактерии не искате да използвате овлажнители, можете да поставите влажни кърпи върху отоплителните тела. Малкото стайно фонтанче също може да ви осигури достатъчно влага.

Никакъв шанс за студа

Когато стане студено, дрехите, които регулират температурата, придобиват особено значение. Колкото по-дебело се обличаме, толкова по-наложително е излишната влага и топлина да могат да се отделят. Съставът на влакната също играе роля: вълната и коприната топлят повече от синтетичните тъкани. Памучното облекло е по-неподходящо за този сезон, защото отвежда топлината, вместо да я задържа.

В зависимост от температурите носете няколко пласта от пропускащо въздуха облекло, тъй като между тях се образуват изолационни въздушни слоеве. Обувките също не трябва да са твърде тесни, за да позволяват създаване на защитен въздушен слой. Ботушите не трябва да пропускат вода, защото когато краката са мокри, се влошава оросяването на лигавиците на дихателните пътища и тяхната устойчивост към вируси намалява. При минусови температури е добре да носите шапка, защото ушите измръзват много бързо.

Съвети за здраве през зимата:

Преди да излезете на пистата

Шейсет процента от всички инциденти със ски на пистата се дължат на недобра физическа подготовка. Ски гимнастиката стимулира кръвообращението, разтяга и укрепва мускулатурата на краката и осигурява издръжливост за сигурно спускане. Дори да не сте скиор, този вид гимнастика е идеалното упражнение за зимата

Лечение чрез изпотяване

Редовното посещаване на сауната подобрява не само защитните сили, но и кръвообращението и съдовия тонус. Редуването на висока и ниска температура подобрява способността на кръвоносните съдове да реагират оптимално на зимните температури. По този начин се отдава по-малко топлина и тялото не изстива толкова лесно.

Масажи

Премахват напрежението, освобождават от мускулни схващания и стрес. Има ли нещо по-хубаво от един масаж? А и точно през зимата кожата ще се зарадва на всяка допълнителна порция мазнина и влага, които получава при тези процедури.

Против кашлица

При нужда можете да си приготвите сок против кашлица. Смесете по 1 с. л. листа от градински чай и мащерка, ситно нарязан лук и малко мед; поставете ги в половин литър вода и варете в продължение на 10 минути. Прецедете течността и оставете да изстине. Приемайте по 3-5 с. л., разпределени равномерно през деня, за отделянето на секретите и облекчаване на кашлицата.

Релаксираща програма

Стресът отслабва имунитета. Създайте си островче на спокойствие, където да се оттегляте и да релаксирате поне четвърт час всеки ден.

Ски бягане

Идеалният спорт за издръжливост е ски бягането през заснежена гора. То укрепва сърцето и кръвообращението и подобрява координацията. Отделянето на хормоните на щастието се стимулира допълнително от белия цвят на снега.

Гимнастика за лицето

Използвайте лошото време, за да се погрижите за лицето. Тъй като през този период вероятно и се прозявате по-често, правете това съзнателно и интензивно. Прозяването включва всички мускули на лицето, които се кръвоснабдяват по-добре и бузите изглеждат свежи и розови. Накрая се засмейте и ще забележите, че изчезват не само бръчките, но и лошото настроение

Петимата тибетци

„Петимата тибетци“ е комплекс от изометрични упражнения, създаден в Древността като тайно средство за добро здраве и вечна младост. Те са здравословна комбинация от отпускане, движение и дихателни упражнения.

Комплексът въздейства върху проблемните зони на тялото, съединителната тъкан укрепва и вътрешните органи се стимулират последователно чрез определена последователност на упражненията. Това, което поддържа здрави монасите в суровите условия на Хималаите, може да бъде полезно и за вас през зимата.

Останете активни

През зимата изкушението да се настаните удобно вкъщи до печката, вместо да мислите за формата си, е твърде силно. Но точно сега редовното трениране на мускулите е от особено значение: то моделира фигурата. укрепва тъканите и възпрепятства отлагането на мазнини. Ще постигнете този ефект с десетминутна ежедневна тренировка.

При студени крака

Редовната гимнастика за краката или масажът са най-доброто профилактично средство за студения сезон на годината. Въпреки това, след продължителна разходка при минусови температури понякога е необходима топла вана на краката. Особено ефективна е ваната с горчица, но тя не е подходяща за хора с чувствителна кожа. Разбъркайте 2 ч. л. горчица на прах в 2-3 л топла вода. Потопете краката за 10 минути. Това стимулира кръвообращението.

Тренировка за кръвообращението

Можете да стимулирате кръвообращението си с упражнения отаеробиката независимо от времето: скачане с въже, танцуване на бърза музика, бягане на място, като повдигате ви соко коленете, подскачане със смяна на краката. За тази тренировка може да се използва и велоергометър. Той ще ви помогне да се освободите от лошото настроение и ще стимулира имунната система.

Билките през зимата

Божественият аромат в кухнята през зимата укрепва и здравето.

Анасонът има антибактериално въздействие благодарение на етеричното масло анетол и предпазва от грип. Той улеснява отхрачването при бронхит.

Джинджифилът стимулира апетита и храносмилането. Отварата от джинджифил може да замести аперитива за подобряване на храносмилането след изобилно хранене.

Кардамонът, особено прясно счукан в хаванче, облекчава подуването на корема и газовете, прогонва умората и отпадналостта.

Индийското орехче въздейства освежаващо и е истински ефикасно при напрегнатост.

Карамфилът има антибактериално и болкоуспокояващо действие. Той помага при простуда и е изпитано средство при силен зъбобол.

Канелата стимулира отделянето на стомашни сокове и помага при преяждане и тежест в стомаха.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Подробна програма за закаляване през зимата

  1. Ваня каза:

    Много добра статия, но аз се застраховам като взимам и Мико Дифенс. Допълнително подсилва имунната ми система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *