Плешиви на 45? Внимавайте с простатата!

Онколози от САЩ твърдят, че мъжете, които оплешивяват към 45-годишна възраст, често стават жертва на агресивен рак на простатата. Двете явления имат хормонална връзка.

pleshiv-pleshivost-glava-kosa-80063-500x334Причина за оплешивяването е въздействието на хормона тестостерон, припомнят от medikforum.ru. Същият хормон може да се превърне в “гориво” за най-разпространеното мъжко онкологично заболяване – рак на простатата. Онколозите правят все пак уговорката, че се касае за връзка единствено с определен тип оплешивяване – при него загубата на окосмяването започва от челото, а не от тила.

Мъжете, които около 45-годишната си възраст определено оплешивяват на челото, но е съхранена косата им по останалата част на черепа, са рисков контингент спрямо агресивния рак на простатата. Рискът е с 40% по-висок спрямо мъжете, които не са засегнати от оплешивяване. За жалост тази злокачествена форма много трудно се поддава на лечение: тя се развива скоростно и бързо дава метастази.

Изследователите смятат, че и самото оплешивяване, и злокачественото заболяване на простатата са свързани с повишени стойности на мъжките хормони андрогени и андрогенните рецептори. Наскоро австралийски учени доказаха, че оплешивяването започва и се развива под въздайствието на тестостерона, най-разпространения андроген. Механизмът на въздействието е проследен: космените фоликули започват да функционират като рецептори на хормона, което забавя растежа на косъма. Повишените тестостеронови нива доказано са причина и за появата на ракови клетки.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.