Вкусна и лесна профилактика срещу рак на простатата

Безпрецедентния ръст на заболяванията от рак на простатата през последното десетилетие принуждава да се търсят по-ефективни методи за профилактик

За предпазване от рак на простатата медицината предлага вкусна и лесна рецепта – обикновените домати. След като бе установена безспорна връзка между храненето на мъжете и риска от рак, изследователите насочиха усилията си за съставяне на най-подходящата диета.

Доматите - вкусна и лесна профилактика срещу рак на простатата
Домати – вкусна и лесна профилактика срещу рак на простатата

Като основни фактори, които провокират развитието на тумори в простатата се смята месото – печени и пържено, както и месните продукти, подложени на специална обработка – пушени колбаси и подобни на тях. На другия полюс са храните, което могат значително да намалят риска от злокачествени тумор – главно млечни продукти и тези от растителен произход.

Учените от трите най-престижни британски университета – Кеймбридж, Оксфорд и Бристол са направили много важно откритие, което позволява на мъжете да намалят много риска от рак, с помощта на проста промяна на диетата. Според изследователите редовната консумация на храни, богати на селен, калций и ликопен – най-мощния антиоксидант от растителен произход, е ефективна профилактика срещу рак на простатата.

Британски учени са изследвали начина на живот и хранителните навици на близо 2000 мъже на възраст 50-69 години с диагноза рак на простатата и 12 000 техни връстници, които са избегнали заболяването, предава Би Би Си. Авторите смятат за доказано, че най-силно изразени защитни свойства срещу рак на простатата имат доматите. Ежедневната консумацията на пресни домати понижава риска за заболяване от тази форма на рак с почти 30%. Своите полезни качества доматите дължат на ликопена.

Веществото, което придава ярко червения цвят, е способно да неутрализира свободните радикали, причина за онкологични заболявания. Съветът към мъжете в риск е да променят своята диета и да включат минимум една порция дневно от вкусния зеленчук, защото най-лесната профилактика срещу рак на простатата са доматите.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.