ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да сме здрави и жизнени, дори когато остареем?

Искате ли на 62 години да върши­те всичко, което сте могли и на 32, с едно изключение -да не приготвяте закуска на децата си, просто защото ще са отлетели от маминия дом?

zdravi i vuzrastni

Старото мислене:

След определена въз­раст изхабяването на организма не може да се преодолее.

Новото мислене:

Здравословните навици могат да удължат активния и пълноценен живот до възраст, която се счита за преклонна. Основните опори на тази добра форма, са две: здравословен начин на живот от ранна възраст и активни социални контакти. Първата се грижи да останем физически здрави, а втората съхранява емоционалното ни равновесие. Всички знаем, че по-лесно се живее без диабет, сърдечносъдови заболявания и неврологични проблеми, за­обиколени от близки и верни приятели.Ето условията, за да постигнем това:

Здраво сърце

 

То е моторът на целия орга­низъм, от него зависи кол­ко активен живот можем да водим. Преди се смяташе, че холестеролът е диригентът – ако нивото му е нормално, сърцето не е застрашено, ако обаче е повишено – трябва да се мине на диета с ниско съдържание на мазнини, за да се понижи и предотврати рискът за сърцето.

Новото мислене: Днес спе­циалистите обаче съвет­ват дамите, кандидатки за „новата средна въз­раст“, след менопаузата да си направят със скенер подробно изследване на сърцето. Дори жени с нор­мален холестерол могат да имат проблеми със сър­цето, затова трябва да се сканират коронарните артерии, обясняват специалистите. Така ще се види дали има калциране и стесняване на съдовете, което е предпоставка за сърдечни инциденти.

Препоръка: Средиземно­морска диета

Тя е лидерът сред хранител­ните режими за здраво сърце, доказала не само че може да предотврати заболяванията му, но дори може да подобри състоянието му след сърдеч­носъдов инцидент. Изслед­ване на френски кардиолози и диетолози показва, че па­циенти, подложени на сре­диземноморска диета (богата на плодове, зеленчуци, риба, ядки, зехтин), са намалили от 50 до 70% опасността от пов­торение на сърдечносъдовите проблеми.

Добро зрение

Острият взор ни дава шан­са да се радваме на красота­та, докато слизаме от върха на житейската планина. За жалост, с напредване на въз­растта се развива макуларна дегенерация – поражение на ретината, което застрашава със загуба на зрението 1/3 от всички хора. Доскоро се смя­таше, че това зло не може да се предотврати.

Новото мислене: Храни­телните добавки помагат да виждате по-добре. Препаратите с витамини С и Е, бетакаротин и цинк намаляват загубата на зре­ние с 25% при хора с ранни симптоми на макуларна дегенерация.

Смях от сърце

Смехотерапията е един от най-лесните, приятни и си­гурни начини за премахване на стреса, който руши здра­вето ни. Преди се смяташе, че човек трябва да се зали­ва от смях само когато има повод. Твърдеше се дори, че чувството за хумор е вродено – или го имаш, или го нямаш.

Новото мислене: Днес специалистите съветват да си организираме „смеш­ни сесии“ по график. В САЩ е изследван ефектът на смехотерапията върху група доброволци, помо­лени да гледат редовно комедии по телевизията. Резултатите показали, че дори „предвкусването“ на забавлението предизвиква подобрение на имунната система. След една година тестът на участниците в опита показал, че нивото на добрия холестерол в организма им се повишило с 26%. Нивото на С-реак-тивните протеини, които показват риска от възпа­лителни процеси, свързани със сърдечносъдови заболя­вания и диабет, е спаднало с цели 66%.

Кръвна захар в нормата

 

В повечето случаи развитието на диабет тип 2 е предотвратимо, а оттук – и опасността от сърдечен удар, проблеми с кръвообращението и демен-ция. Преди се считаше, че за да се предпазите от това забо­ляване, трябва да се храните с богати на въглехидрати храни – пълнозърнести продукти, ядки, зеленчуци.

Новото мислене: Днес спе­циалистите препоръчват да се следи общото коли­чество калории, които се приемат. Важно е да не се допуска наднормено тегло. Когато сте натрупали из­лишни килограми, трябва да ги свалите.

 

…част 2

FLAX OIL – ОМЕГА 3 – 6 – 9 ЛЕНЕНО МАСЛО

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *