ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как Луната влияе на съня!

Шведски учени доказаха, че лунните фази определят продължителността и качеството на съня. При пълнолуние хората спят средно с по 25 минути по-малко.

lunaПълнолунието е и една от причините за безсънието, коментират учени от университета в Гьотеборг. Луната може и да не “наднича” през прозореца; участниците в шведския експеримент прекарвали нощта в светонепроницаеми помещения без прозорци. Дори в този случай – при пълна изолация – сънят на доброволците мъже се съкращавал с 50 минути, а на жените – с 25.

Изводите от изследването на практика потвърждават многовековните суеверия, свързващи фазите на Луната с човешкото поведение, признават от medikforum.ru. Италианснки научен екип например потвърждава връзката между лунните фази и денонощния цикъл на човешкия живот. В науката съществува понятието “циркадни ритми”, което означава цикличните колебания в интензивността на различни биологически процеси, свързани със смяната на деня и нощта.

Доскоро учените спореха за това – оказва ли някакво влияние върху хората смяната на лунните фази. Сега шведските учени достигат до идеята, че съществуват т.н. “циркадно-лунни ритми”. Авторите на споменатото изследване са убедени, че подобна склонност във функционирането на човешкия вид има еволюционен произход. Един вид – организмът не иска да се потопи в съня при пълнолуние, защото това време може да бъде посветено на някаква дейност, например нощен лов, защита на жилището от хищници или друга опасност. Нощите с пълнолуние наистина са достатъчно светли, за да се облекчат задачите и на ловците, и на хищниците…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *