ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Водният кресон е по-хранителен от броколи и домати

Британски учени изследваха набор от плодове и зеленчуци, за да установят коя от тези храни има най-висока питателна стойност. Кой е най-полезният продукт било проверявано по 17 показатели в 47 храни. Оказало се, че шампион сред всички е водният кресон.

kressonДивият воден кресон, известен още като мокреш и поточарка, има особено високи стойности на витамин К, отбелязват от meddaily.ru. Този витамин има специална стойност за здравината на костите. Важно е и наличието на витамин А – за добро зрение и здрави очи. Според изследователите кресонът може за бъде причислен към продуктите с антиракови качества, които се дължат на наличните в него глюкосинолати.

Продуктите са били оценявани по концентрацията на калий, целулоза, желязо, калций, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, цинк и витамините А, В6, В12,С, D, Е и К. Комплексната оценка на храните била формулирана в показателя за насищане. Съгласно този показател кресонът има 100 точки, броколи – 34.89, зеле – 49.07 и домати – 20.37.

Ние постоянно говорим за ползата от плодовете и зеленчуците, но много от тях съдържат само едно или 1-2 полезни съединения от рода на витамин С. Тук учените си поставили за цел да открият онази храна, в която разнообразието е най-голямо и във висока концентрация се съдържат полезни вещества. Именно по тази причина от списъка са били изключени храни като чесън, лук, малини, боровинки, касис и мандарини. Най-полезни според учените са листните зеленчуци. И един съвет: когато варите такива зелении, не изхвърляйте водата: използвайте я за супи и сосове, наистина има смисъл да усвоите съдържащите се в зелената отвара полезни съставки!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *