Кой тип хранене пази децата от затлъстяване?

Шведски учени изследваха храненето на типични семейства от осем европейски страни, за да открият най-здравословния вариант за подрастващите. Режимът на хранене при децата е профилактичен фактор, предпазващ от появата на свръхтегло и затлъстяване.

debelo-deteЕкипът от Швеция провел множество анкети сред родители и събрал антропометрични данни за децата им, описват от medikforum.ru. Резултатът не изненадал особено учените: по-скоро се потвърдила предварителната им теза, че децата формират най-здравословни хранителни навици и са защитени от затлъстяване, ако семействата им организират хранене тип “средиземноморска диета”.

Оказва се, че при децата, които се хранят според правилата и духа на средиземноморската диета, случаите с наднормено тегло са с 15% по-малко от средностатистическите показатели. Индексът на телесната маса и обиколката на талията при тези деца е с 10-15% по-малко в сравнение с техни връстници, които се хранят по други програми.

Средиземноморската диета се характеризира с понижена употреба на наситени мазнини от животински произход. Около 30-40% от общата калорийност на храната в тази диета се пада на растителните мазнини – зехтин, а менюто се формира основно от морски дарове, риба, плодове и зеленчуци, ядки и зърнени храни .

Средиземноморската диета неведнъж е определяна като най-желана от възрастните. Шведското изследване е показателно за това, че тя има специфична роля и при децата: предпазва ги от появата на наднормени килограми.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *