Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънчева алергия? Възможно е и да се предпазим!

Доколкото може да се вярвана синоптиците, още малко и слънцето ще прогони всички облаци – настъпва моментът да оставим всичко и да се запътим към плажа

Астрономическото лято дойде, но за някои ваканцията със слънце, море и пясък се асоциира с проблем, наречен „слънчева алергия“. Специалистите имат по-точно наименование: фотодерматози. Към тази група заболявания спадат слънчевия дерматит, светлинната екзема и други, при които се наблюдава крайно неприятното зачервяване на кожата, поява на мехури и сърбеж.

Слънчева алергия
Слънчева алергия? Възможно е и да се предпазим!

Алерголози и имунолози наричат тези състояния лъжливи алергични реакции. Алергенът всички го виждат – слънцето, но в кръвта липсват специфичните антитела, които се появяват при алергии. Сърбежът и обривите са резултат от действие на биологично активни вещества – хистамин, ацетилхолин и други, отделяни в клетките под въздействие на слънчевите лъчи.

Слънчевата алергия или фотодерматозите засягат най-често светлите хора и нежната кожа на децата. Повишената чувствителност към слънчевите лъчи не е необичайна по време на бременност, при чернодробни, стомашно-чревни и бъбречни заболявания, при метаболитни и ендокринни нарушения.

Хипоалергенната диета ще ви помогне при слънчева алергия

В такива моменти избягвайте употребата на всякакъв вид алкохол, ядки, лютиви храни, шоколад и яйца. Традиционно най-полезни, както при слънчево изгаряне, са краставиците и натуралното българско кисело мляко. Може да се използват за външно приложение и задължително, като част от менюто. Препоръчителната диета е основно вегетарианска, но са полезни и месните бульони без тлъстини, варени картофи, компоти от ябълки, сливи, касис и череши.

Някои растения и плодове като рози, коприва, смокиня, засилват чувствителността към светлината и трябва да се ограничите контакта с тях. Избягвайте слънцето, ако се лекувате със сульфаниламидни препарати и антибиотици от групата на тетрациклина.

Полезно е да знаете, че не само директните слънчеви лъчи са опасни. Отражението им от повърхността на басейна или морето могат също да ви докарат неприятности. Защитете се с чадър или лятна широкопола шапка, използвайте надежден слънцезащитен препарат, като избягвате парфюми и одеколони. Съдържащите се в тях етерични масла засилват ефекта на слънчевите лъчи.

Обърнете се към дерматолог. Самолечението с препоръчани случайно медикаменти е много вероятно да задълбочи проблема, ако симптомите на слънчева алергия не отшумяват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *