ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 стъпки за по-лесен живот с диабет

1. Пуснете слънцето в спалнята.

кръвна захар, диабет, високи вина на кръвната захар,Излагането на слънчева светлина помага при регулирането цикъла на съня. Когато е на слънце, тялото ви потиска отделяне­то на хормона мелатонин, от който ни се доспива, а когато е тъмно, производ­ството на този хормон се засилва. Ако прекарвате много време на закрито и не спите добре, причината може да е в липсата на слънчева светлина.

2. Превърнете любимата чаша чай в билкова наслада без кофеин.

Огра­ничаването или прекратяването на приема на кофеин ще допринесе съществе­но за по-пълноценен сън. Проверете етикетите на билковите чайове и безалко­холните напитки (включително кола, безалкохолна бира, лимонада или сода) и избягвайте всичко със съдържание на кофеин през шестте часа преди сън.

3. Ограничете дрямката до 30 минути или по-малко.

Ако подремвате през деня и не спите добре през нощта, може би прекалявате със следобедния сън. Препоръчително е дневната дрямка да бъде 20 минути. Не лягайте през деня след 15 часа.

4. Говорете с лекаря си, ако се чувствате потиснати.

Диабетиците са изпра­вени пред по-голям риск от депресивни състояния в сравнение с хората без диабет и причините за това не са ясни. Депресията може да навреди на съня. Ако откриете, че рано сутрин лежите в леглото и се чувствате отчаяни или „умърлу­шени“, поговорете за това с лекаря си. Възможно е лечебен курс, включващ ме­дикаменти, психотерапия или и двете, да ви възвърне спокойния сън.

5. Съставете си списък със задачите за следващия ден.

Колко пъти си ля­гаме и се унасяме, но в някакъв момент подскачаме стреснати, тъй като сме забравили да платим някоя сметка или да си уговорим среща? Дръжте тефтер близо до леглото си, така че да можете да си записвате задачите за следващия ден или каквито и да било задължения, които ви тормозят, за да освободите съ­знанието за сън.

6. Уведомете лекаря си, ако чувствате остра болка в краката.

Ако това усещане, което прилича на множество ужилвания от пчели, ви държи будни през нощта, попитай­те лекаря си дали не страдате от невропатия (увреждане на периферната нервна система). Лечения за друго състоя­ние – „синдром на неспокойните крака“ – често биват рек­ламирани по телевизията, но не си мислете, че това е проб­лемът; невропатията е различна. Медикаменти, изписани с рецепта, включително някои антидепресанти и антикон-вулсанти, могат да облекчат състоянието, нарушаващо съ­ня, или лекарят може да ви препоръча болкоуспокояващи без рецепта като аспирин, парацетамол или ибупрофен. При някои хора редовното ходене пеша и еластичните чо­рапи също помагат.

7. Масажирайте с мехлем, за да облекчите болките в краката.

Мехлеми, които съдържат капсаицин (отговорен за лютия вкус на чушките чили), могат да помогнат при болка, причинена от това неврологично усложнение. Масажи­райте с този крем краката си 3-4 пъти дневно. Първоначално той ще ви загря­ва. За няколко седмици неприятната болка ще отшуми. Не забравяйте да из­миете ръцете си след намазването или използвайте предпазни ръкавици и вни­мавайте да не докоснете лицето си. Ако искате да „увеличите градусите“, попи­тайте лекаря си за по-специални мехлеми, които се изписват с рецепта.

 

Как да имате нормален сексуален живот ако имате диабет?

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *