Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Познатото лечение на зъби се заменя с уникална лазерна терапия

Авангардна лазерна терапия активира стволовите клетки на дентина, като изпраща в миналото до болка познатото лечение на зъби с бормашина

Кардинална промяна в лечението на зъби обещава авангардната лазерна терапия, чрез която учените успяха да активират стволовите клетки на дентина. Лазерите е възможно да бъдат използвани за регенериране на зъби и като превантивно средство, което позволява на стоматолозите да се откажат от конвенционалните методи за лечението на каналите, съобщава BBC.

Авангардна лазерна терапия заменя радикалното инванзивно лечение на зъби
Авангардна лазерна терапия заменя радикалното инванзивно лечение на зъби

Изследванията на учени от Харвард доказват възможността чрез лазерна светлина да се предизвикат изменения, водещи до образуването на нов дентин, това е твърдият слой, който се намира под зъбния емайл. Публикация в Science Translational Medicine потвърждава успеха на изследователите за активизиране на стволови клетки в пулпата.

Екипът на професор Дейвид Мууни от Харвардското училище по биоинженерство и приложни науки  използва лазер с намалена мощност, за да накара стволовите клетки да произвеждат дентин и да регенерират твърдите тъкани на зъба. При лабораторните експерименти с животни отстранената част на зъба се облъчва с лазер и възстановяването на дентина се постига след 12 седмици. Макар новата костна тъкан да не е 100% идентична с оригинала, проблемът се решава с прецизното регулиране на лазерната светлина. Все още лазерът не може да накара стволовите клетки да произвеждат зъбен емайл, но изследователите вървят в правилната посока.

Разработените в последно време методи за лечение със стволови клетки имат успех в регенерацията на тъкани, но те изискват предварителното им изолиране от организма на донора или пациента и прецизно манипулиране в лабораторни условия. Едва след това е възможно клиничното приложение, като съществуват освен медицинските проблеми, още много технически препятствия пред широкото им приложение.

Подходът на проф. Мууни е принципно различен. Изследванията на молекулярно ниво показват как лазерната светлина въздейства на окислителните процеси в специфичните клетки. Усъвършенстването на метода крие невероятни възможности не само в зъболечението, а и при възстановяване на кости и други тъкани. Би било прекрасно, ако при лечение на зъбите вместо да ги пробиваме или заменяме, просто да ги регенерираме на място – без болка и бормашина, споделя професорът от Харвард за BBC.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *