Още един полезен ефект на червеното цвекло

Американски учени откриха още един полезен ефект на червеното цвекло. Той ще се окаже много важен за хората, които в летните горещини имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

cvekloОткритието засяга механизма, чрез който цвеклото смъква артериалното налягане и съдейства за подобряване на кръвообращението. Това действие на червеното цвекло съдейства за предотвратяване на редица тежки заболявания, коментират от medikforum.ru. Според американците цвеклото е в състояние да гарантира лечебен ефект при кардиоваскуларни състояния и повишено артериално налягане. Ето как става това: съотношението на калия и магнезия в цвеклото е такова, че успява да постигне положителен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система и на отделителните органи.

Цвеклото всъщност съдържа оптималното количество вещества, необходими за поддръжката на сърдечното здраве. Така например в него е налице съвършено присъствие на витамин В9, който предотвратява сърдечни заболявания. Приемът на този витамин в оптимално количество гарантира производството на хемоглобин и предотвратява анемията и левкемията.

Изследвайки влиянието на цвеклото върху органите на кръвоснабдяването, учените са разкрили, че редовната му консумация е много важна за болните от диабет хора. Алфа-липоевата киселина – един антиоксидант, който се съдържа в цвекловия сок, смъква нивото на глюкозата в кръвта и повишава чувствителността към инсулина. Предотвратяват се изменения, причинявани от оксидативен стрес при диабетици.

Според експертите цвеклото може да се използва както в сурово състояние, така и обработено – варено или печено. Все пак е добре да се знае, че хората със стомашни проблеми или повишена киселинност трябва да са много внимателни с този иначе полезен продукт.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.