9 съвета за успокояване на изгоряла от слънцето кожа

Трудно е да се устои на първите лъчи на лятното слънце, но понякога това ни донася непредвидени изгаряния по кожата.

Ако сте пропуснали да си сложите слънцезащитен крем, можете да се окажете с неприятно червен тен. За щастие, има няколко изпитани домашни средства за облекчаване на слънчевото изгаряне. Вижте ги!

1. За незабавна помощ, накиснете изгорените от слънцето области в студена вода (но не ледена) или налагайте със студени компреси за 15 минути. Студът намалява подуването и облекчава изгорялата кожа.

2. Ако сте изгорели навсякъде, влезте във вана с хладка вода, в която се поставили една чаша овесено брашно.

3. Наложете на най-изгорелите места резенчета от краставици или сурови картофи. Те съдържат съединения, които охлаждат изгореното и помагат за намаляване на отоците.

4. Опитайте със зехтин. Студено пресован зехтин от супермаркета ще облекчи изгорялото ви тяло, а следващия път се намажете преди да се изпържите.

5. Намажете с кисело мляко – омазнява кожата, отнема топлината и облекчава по най-бързия начин. Изчакайте да се поеме добре от кожата и си легнете. Измийте млякото чак на сутринта.

6. Ако сте решили да отидете до аптеката, вземете медикамент против слънчево изгаряне, който съдържа алое вера. Ако пък имате подръка растението – откъснете един лист, счупете го и изцедете върху изгорялата кожа.

7. Няма да ви навреди, ако опитате да намажете с оцет или да напоите меки памучни кърпи с него и ги поставяте за по 10-15 минути на изгорелите места по кожата.

8. Пийте много вода, за да поддържате организма си хидратиран.

9. Не ползвайте сапуни или душ-гелове, защото ще раздразнят допълнително кожата ви.

 

Подгответе се за високите летни температури

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *