Има с какво да заменим вредната за здравето бяла захар. ТОП 6 естествени подсладители

Баналната и толкова позната захар е доказано едно от най-вредните за здравето съединения.

Захарта съдържа много калории и не е здравословна. Освен това прекомерната консумация на сладкиши има пагубен ефект върху фигурата и общото състояние на тялото. Внезапните „скокове“ на кръвната захар могат да предизвикат появата и развитието на диабет и злокачествени новообразувания. Има обаче полезни природни заместители на масово използваната сега в домакинствата и индустрията рафинирана захар. А ето и някои добри заместители на захарта.

  1. Сироп от Агаве. Сиропът (нектарът) от това растение се произвежда от захарния сок на тъмнозеленото агаве. Специалистите съветват хората с диабет да го използват като естествен заместител на захарта. Сиропът от агаве съдържа ценните микроелементи калций и желязо. Сиропът от агаве много прилича на мед, но е с още по-сладък вкус.
Захар заместители

За разлика от пчелния мед този сироп е подходящ за направата на топли десерти и напитки тъй като не губи полезните си качества при топлинна обработка. Нектарът от агаве има приятен сладникав вкус. Разтваря се добре в топли течности.

  1. Екстракт от Стевия. Екстрактът от това растение се счита за популярен индустриален заместител на захарта. Това растение е почти 10 пъти по-сладко от захарта. А самият екстракт от него показва 200 пъти по-сладък вкус. Поради тази причина трябва да се добавя в напитките и десертите в изключително малки количества. В противен случай ястията ще бъдат прекомерно сладки и дори – ще станат горчиви. Екстрактът от стевия демонстрира устойчивост на повишени температури, така че е удобен за използване и в горещи ястия (например печени храни).
  2. Сироп от ерусалимски артишок.

    От корените на това растение се извлича сироп. Ерусалимският артишок е широко известен с факта, че не натрупва вредни съединения (нитрати), за разлика от други кореноплодни зеленчуци. Сиропът от йерусалимски артишок показва изключително нисък гликемичен индекс, поради което е подходящ за диабетици.

    4. Кленов сироп. Кленовият сироп е чудесен естествен подсладител. Лъвският дял от сиропа в света се произвежда в Канада. Истинският кленов сироп има лек дървесен вкус. Използва се като съставка за печене и десерти. А също и като подсладител в коктейли и смутита и като сос за сладки ястия (например палачинки). Кленовият сироп съдържа високи концентрации на естествени антиоксиданти, манган и цинк.

  1. Меласа. Меласата е страничен продукт (един вид „отпадък“) от преработката на съдържащи захар суровини като захарно цвекло, захарна тръстика в рафинирана захар. В Канада и САЩ продуктът се използва за печива, сосове, смутита и подсладени напитки.

Меласата има нисък гликемичен индекс. С други думи, глюкозата в състава ѝ се усвоява бавно, без да предизвиква колебания в нивата на кръвната захар. Меласата съдържа желязо, калций, магнезий, калий, витамин В6 и селен.

  1. Еритритолът е захар без въглехидрати, която не влияе на гликемичния индекс. Съдържа се в много плодове и зеленчуци. Сред многото препоръки за естествени заместители на захарта рядко се споменава за еритритола в ендокринологията.

Еритритолът е захарен алкохол. Продуктът не предизвиква нежелани реакции нито при диабетиците, нито при здравите хора. Не влияе на гликемичния индекс. С други думи – не повишава кръвната захар. На вкус е доста сладък, без видим послевкус.

Еритритолът се предлага на пазара като безопасна захар за диабетици и като захар с нулево съдържание на калории.  Във втория случай това е подходящо за всички, които искат да държат под контрол теглото и фигурата си.

В стоматологията еритритолът се използва за ефективно поддържане на оралната хигиена.

Източник: econet

Новият генератор за сребърна вода:

– Рязко повишава имунитета и кондицията

Премахва проблемите в стомашно-чревния тракт

Сребърната вода е мощно средство против простуди, грип, ангини и всякакви други възпалителни заболявания

Генератор за сребърна вода на д-р Силвър

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *