Боледуването от КОВИД-19 повишава риска от инфаркт в следващите 3 години

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хората, прекарали тежък КОВИД-19 в началото на пандемията, са били изложени на риск от инфаркт, голям колкото при пациенти със сърдечни заболявания, разкрива ново проучване.

ковид-19 увеличава риска от инфаркт и инсулт

Ковид е свързан с повишен риск от инфаркти и инсулти в продължение на няколко години, след като хората се възстановят от остра инфекция, предполага ново проучване.

За целите на проучването изследователите са анализирали данни за около 10 000 души, които са били болни, и повече от 217 000 лица, които не са боледували в началото на пандемията. Нито един от тези хора не е бил ваксиниран и повечето случаи са настъпили преди появата на първите ваксини. Изследователите са проследили данните им за период около три години.

В сравнение с хората, които не са имали коронавирус в началото на пандемията, тези, които са прекарали инфекцията, са били приблизително два пъти по-склонни да преживеят големи сърдечно-съдови кризи като инфаркт и инсулт до края на периода на проследяване, според констатациите, публикувани в списание Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Хората. Пациентите, които са били хоспитализирани с тежки инфекции, са имали почти четирикратно по-голям риск от инфаркт и инсулт, установява още проучването.

„Нашите резултати предполагат, че рискът от бъдещи сърдечни пристъпи и инсулт при лица, които са имали тежка форма на вирусната инфекция, е сравним с риска при пациенти, които вече имат сърдечно заболяване“, казва старшият автор на изследването Хоуман Алайи, доктор по философия, професор по население и обществено здравеопазване в университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

„Проучването не е предназначено да докаже дали и как може директно да причини инфаркти или инсулти. Но е възможно повишеният риск от образуване на кръвни съсиреци и мастни отлагания, известни като плаки в артериите, предизвикан от вируса, да продължи дълго след като хората се възстановят от самата инфекция”, казва д-р Алайи.

„Aко тази плака се разкъса, това може да доведе до сърдечен уидар или инсулт. Вероятно този патологичен процес би бил още по-лош при пациенти с КОВИД-19, които са били хоспитализирани”, обяснява още докторът.

Хоуман Алайи, старши автор на проучвяането, доктор по философия, професор по население и обществено здравеопазване в университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис
Хоуман Алайи, старши автор на проучвяането, доктор по философия, професор по население и обществено здравеопазване в университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис

 

Рисковете може да зависят от кръвната група

 

Дори сред хората с тежки инфекции, които се нуждаят от хоспитализация, рискът не е еднакъв за всички. Изследователите са открили, че хората с тежки инфекции са много по-склонни да получат инфаркт или инсулт, когато са от кръвни групи A, B или AB.

Това предполага, че генетиката може да играе известна роля при определянето на риска, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разберат последиците от това откритие.

 

Остава неясно как ваксинацията или новите щамове повлияват опасността от сърдечен удар и инсулт

 

Едно ограничение на проучването е, че изследователите са се съсредоточили само върху случаите на заболели в началото на пандемията и е възможно резултатите да се различават за хората, които са получили ваксини или които са се заразили с други щамове.

„Сърдечно-съдовият риск след инфекция с коронавирус вероятно варира в зависимост от това какъв щам на вируса са прекарали хората и въз основа на техния ваксинационен статус”, казва д-р Патриша Бест, доцент по вътрешни болести и сърдечно-съдови заболявания в клиниката Mayo в Рочестър, Минесота.

„Ваксината намалява вероятността от тежка инфекция, хоспитализация и смърт. Въпреки че всяка инфекция с КОВИД увеличава риска от инфаркт и инсулт, по-тежките инфекции го правят още по-голям”, разяснява още тя.

д-р Патриша Бест, доцент по вътрешни болести и сърдечно-съдови заболявания в клиниката Mayo в Рочестър, Минесота.
д-р Патриша Бест, доцент по вътрешни болести и сърдечно-съдови заболявания в клиниката Mayo в Рочестър, Минесота.

„Освен да са в крак с ваксинациите, има много полезни практики здравословен начин на живот, с които хората могат да намалят риска от инфаркт и инсулт, след като се възстановят от инфекция с коронавирус”, казва Алайи. „Промените в начина на живот, които винаги са били препоръчвани за ограничаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като здравословна диета, редовни упражнения и спиране на тютюнопушенето, са важни неща, които хората могат да направят“, добавя още докторът.

Линк към проучването: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.124.321001

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *