ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не говорете на децата за полезни храни!

Учени от университета в Чикаго обявиха, че са открили ефективен начин да приучат децата към здравословно хранене. На първо място на мъниците не трябва да им се говори за полезни храни.

zelen4Принципът за здравословно хранене оправдано и напълно работи в света на възрастните, отбелязват от medikforum.ru. При децата обаче този принцип не работи. Наблюденията върху 3-5-годишни “обекти” показва как те намразват някои продукти. Действа им отблъскващо ако слушат, че тази или онази храна ще ги направят по-силни или по-умни. На тази възраст децата вече са наясно, че здравословна храна означава нещо, което не е вкусно.

Всъщност полезните, здравословни храни трябва да се дават и приемат без всякакви подобни етикети. Те не вършат работа и когато производителят ги квалифицира по този начин в рекламите. Само ако не се говори колко са полезни – и децата ще могат да ги приемат без предубеждение. Може би.

Децата научават, че ако храната е приготвена с определена цел, тя не може да служи на друга цел, коментират учените. Щом е полезна, няма как да е и вкусна. Авторите на изследването – Майкъл Маймарън и Айлет Фишбах отбелязват колко непоколебимо е застинало в детското съзнание това клише. Ако възрастният произнесе думата “полезно”, детето реагира автоматично с нежелание или отказ да яде. То е убедено, че въпросната храна не може да бъде вкусна. Дори да притежава отлични вкусови качества, полезнтаа храна няма да бъде предпочетена.

Авторите на изследването подкрепят коментара си с пример: на контролна група деца, които никога не били виждали и яли броколи, било съобщено, че са им приготвили нещо вкусно. И те харесали зеленчука, който по принцип децата не обичат или поглъщат с отвращение.

Работи и обратният принцип, оказва се. Когато на малките доброволци казали, че ще получат за похапване полезни крекери, те изяли от тях съвсем малко. Разбира се – нищо специално нямало в тях. А крекери обичат всички деца!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *