Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хасковският лекар, оперирал 101-годишната Василка, е чудотворец!

Миналата година баба Василка Гогова отпразнува 100-годишен юбилей, но пред очите й беше мрак. Тя не можа да види многобройната си челяд с много внуци и пра-правнуци, защото от много години е сляпа. Тези дни старицата прогледна благодарение на д-р Теню Тянков, шеф на очното отделение в болницата в Хасково. И когато баба Василка видя света, видя небето и облаците, видя внучката пред себе си, заплака…

Боже, възкликна столетницата, че то всичко било бяло, пък аз си мислех, че е черно…

Когато при един от най-добрите в района очни лекари водят 101-годишната жена, д-р Тянков дава надежди, че тя може да прогледне, макар и с едното око. Близките на столетницата не мислят повече и решават да подложат баба Василка на лазерна интервенция. Родата й не вярва, че след толкова години слепота старицата d-r tyankov haskovoще може да прогледне, но чудото се случва… Ето какво казва лекарят чудотворец пред в. „Доктор“.

– Д-р Тянков, как се решихте на тази почти безнадеждна операция?

Когато внучката й Дялка Паскалева от Хасково я доведе при нас, не бях оптимист, че след толкова години слепота ще можем да върнем зрението на тази жена. В очното отделение на хасковската болница работя от 42 години, но такъв случай не съм имал.

– Какъв е проблемът на жената?

Тя е прекарала живота си в село Маджарово. Доста години е живяла сама и в един момент престанала да вижда. Тогава внучката й я взела да живее при нея в Хасково. Когато я доведоха в отделението, ние, с екипа ми, решихме да вземем пациентката един вид като експеримент. Ще опитаме и ако операцията е успешна – чудесно. Ако не – по-лошо от това няма да стане…

– Имате предвид това, че една такава операция е рискована, като се има предвид възрастта на жената?

Да, разбира се! Баба Василка е на 101 години. А такъв организъм понякога реагира и на най-малката намеса в работата на един или друг орган.

– Какъв се оказа проблемът в крайна сметка?

Лявото й око е необратимо увредено от много години, и то от занемарено перде. Ако тогава баба Василка е отишла при лекар да й махнат това перде, нямаше да стигне до слепота. То вече не може да се възстанови по никакъв начин. И в дясното й око имаше перде, също занемарено от много време. Заедно с д-р Гергана Сугарева и оперативната сестра Катя Славова извършихме лазерната интервенция.

Тоест, с помощта на лазер изсмукахме презрялото вътрешно и отдавна запуснато перде. След това поставихме леща и столетницата видя белия свят, както се казва. Жалко, че не можахме да възстановим зрението и на лявото й око, но при него роговицата вече е съвсем побеляла. В началото нямахме никаква надежда. При първоначалния преглед мислех, че и при дясното око, което е със същата диагноза, няма да се получи нищо добро. Дори предупредих роднините да не се надяват много на това, че баба Василка ще прогледне. Когато махнахме пердето обаче, се оказа, че окото е здраво…

Д-р Тянков, в коридора разбрахме, че това е второто чудо, което се случва в очното отделение през последните три дни? Кое е първото?

Другата наша героиня се казва Анка Арсова и е от хасковското село Нова Надежда. Преди три дни тел от асмата се забива в лявото й око и го пробива. При нас дойде с почти изтекло око. Направихме й спешна операция и жената отново вижда. Веднага след операцията тя започна да брои пръстите на ръцете си, различава цветовете и проследява всяко движение… Но, хайде да не говорим за чудеса. При нас в отделението това се казва ежедневие…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *