Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Уникално: Само една минута гимнастика предпазва от диабет

Ежедневните занимания със спорт се смятат за добра профилактика на диабета, обаче по новата методика на професор Бабрай само две минути седмично надеждно предпазват от диабет тип 2

Световните авторитети препоръчват за профилактика на диабет от тип 2, редовни занимания със спорт. Всеобщо прието е, физическото натоварване да бъде умерено и равномерно разпределено. За целта заниманията обикновено са по 30 минути дневно и  5 пъти за седмица. Въпреки това, не всички имат възможност да отделят дори толкова малко минути за здравето си, притискани от многобройните ангажименти и натоварения график.

Уникално: две минути спорт предпазват от диабет
Уникално: две минути спорт предпазват от диабет

Изход от тази ситуация предлагат учените от  Албърти университет в шотландския град Дънди. Изследванията им са довели до разработката на методика, наречена от тях HIT (high-intensity training). Кратките тренировки с висока интензивност имат същия профилактичен ефект срещу диабета, като смятаните за „класически“ занимания по схемата 5 дни по 30 минути, заявяват шотландските изследователи.

За потвърждение в експеримента се включват 20 души, страдащи от затлъстяване, които имат всички признаци на предиабет. Участниците използват велоергометър и трябва да развиват най-високата възможна скорост за време 6 секунди, като упражнението се повтаря след почивка и така 10 пъти за един сеанс. Заниманията се провеждат само два пъти седмично. Лесно е да се пресметне, че за това време доброволците са въртели педалите е продължение на цели 2 минути. Необичайните тренировки продължават 8 седмици, след което лекарите проверяват състоянието на сърдечно-съдовата система, кръвната захар на участващите и нивата на инсулина.

Учудващо подобрение на всички параметри е показано при болшинството пациенти, независимо от това, че по време на тренировките никой от тях дори не се е изпотил..Необходимото ниво на профилактика на диабета може да се постигне по различни начини и като се вижда, времето е май-малкото оправдание.

„Ние не гони рекорди! В случая е по-важно всички системи на организма да се натоварят до крайна степен, макар и за кратко“ – коментира професорът по молекулярна физиология доктор Джон Бабрай, един от ръководителите на експеримента, доказващ че и две минути спорт предпазват от диабет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *