“Студени” капсули рибено масло за здраво сърце

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Дори две рибни ястия седмично биха могли да понижат риска от инфаркт.

 рибено масло, сърце, сърдечни заболявания, инфаркт, аритмия,

Научни изследвания сочат, че дори две риб­ни ястия седмично биха могли да понижат риска от инфаркт, а Британската кардиоло­гична фондация съветва да се консумират 1-2 порции тлъста риба седмично, например сьомга или скумрия. Те са особено богати на две полезни за сърцето омега-3 мастни кисе­лини – ейкозапентаенова (ЕРА) и декозахек-саенова (ОНА), а повечето хора не приемат достатъчно от тях. Възможно ли е рибеното масло на капсули или маслото от черен дроб на треска да запълнят липсите? Проучвания сочат, че те могат да понижат риска от втори инфаркт. Британската асоциация за диетич­но хранене съветва пациентите със сърдечно­съдови заболявания, които не консумират риба редовно, да пият рибено масло.

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Има данни, че омега-3 мастните киселини в рибеното мас­ло значително понижават риска от инфаркт, ако се приемат ежедневно като част от хра­нителен режим, беден на наситени мазнини и богат на плодове, зеленчуци и пълнозър-нести продукти. Те също така намаляват концентрацията на триглицериди – счита се, че високите им нива са предпоставка за сър­дечносъдови заболявания.

  • КАК ДЕЙСТВА

Стабилизира опасната артериална плака. Учени от университета в Саутхемптън изследвали 178 души, които чакали за операция за „отпушване“ на коронарните артерии и приемали рибено масло, слънчо­гледово олио или безвредни лекарства (плацебо) всеки ден в продължение на 6 месеца преди хирургическата интервенция. След нея било установено, че плаката при пациен­тите, които вземали рибено масло, е по-ста­билна и с по-малка опасност да се спука и да образува кръвен съсирек.

  • Понижава триглицеридите. Концен­трацията на триглицериди се повишава след консумирането на храна, богата на наситени мазнини, с което може да се обясни голямата честота на инфарктите след обилни закуска, обяд или вечеря. В едно американско проуч­ване нивата на триглицеридите при мъже, приемащи таблетки рибено масло, били с 35 до 50% по-ниски от обичайните след кон­сумирането на богати ястия – спад, който би могъл да спаси живота ви. Има предположе­ния, че рибеното масло помага на мускулни­те клетки да разграждат триглицеридите по-ефективно, изсмуквайки ги от кръвообра­щението.
  • Поддържа сърдечния ритъм Нару­шеният сърдечен ритъм (аритмия) може да доведе до внезапна сърдечна смърт. В из­следване, публикувано в списание „Ланцет“, английски учени установили, че рибеното масло предпазва от такива нарушения мъже и жени с пейсмейкъри. Когато лекарите опи­тали да предизвикат аритмия при добровол­ци, 7 от 10 имали прескачания, преди да приемат рибено масло, а след като вземали -само двама били с оплаквания.
  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

Рибените масла, които се предлагат на пазара, се из­следват за наличие на канцерогенни вещест­ва и на живак.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

Специалистите препоръчват приема на 1-2 г комбини­рани ЕРА и ОНА мастни киселини. На колко капсули се равнява това? Четете етикетите -количеството е различно при отделните мар­ки. Ако пиете масло от черен дроб на треска, вземете си течни капсули, тъй като те не съдържат големи количества ЕРА и ОНА.

  • КОГА ДА ГО ВЗЕМАТЕ

По време на хранене.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Дъх на риба, леко гадене и подпухналост.

  • ВНИМАНИЕ

Антикоагулантните свойст­ва на рибеното масло могат да бъдат опасни за хора със склонност към кръвоизливи и па­циенти, приемащи противосъсирващи ме­дикаменти (варфарин или аспирин). Говоре­те с лекаря си, преди да започнете да вземате рибено масло.

  • ДОБРА ИДЕЯ

Охлаждайте капсулите или ги пийте на пълен стомах, за да избегне­те появата на неприятен дъх на риба.


 

Рибеното масло – всеизвестно и непознато

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *