Музиката променя вкуса на храната

Забравете за приятния джаз ако искате да сте слаби

музика

Специалисти от Университета на Арканзас (САЩ) установили, че музика от определени жанрове е способна да промени вкуса на храната и да повиши апетита. Разбира се, музиката не променя пряко вкуса на продуктите, а само реакцията на мозъка на вкусовите дразнители.

Експерименти показали, че слушането на джаз и хип-хоп прави ястието по-приятно на вкус и по-апетитно. Били проверени и още два жанра – класика и рок. Най-голям ефект обаче оказвал именно джазът и на второ място – хип-хопът. Докато класическите и роковите композиции не влияели на вкуса на храната.

Било доказано още, че колкото по-приятен е вкусът на ястието, толкова повече човек изяжда. Така че, ако се грижите за фигурата си, не се хранете под звуците на джаз или хип-хоп.

Хората често употребяват храна и пият различни напитки в ресторанти и кафенета на музикален фон, като не придават голямо значение на мелодиите. Напоследък науката също не е изучавала въздействието на слуховите дразнители върху възприятието на човека, добавят изследователите, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *