ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не прекалявайте с плодовата салата, рушите зъбите си!

Здравите зъби гарантират блес­тяща усмивка и добро храносмила­не. Но освен това те предпазват сърцето и другите органи. Хроничните заболявания като пародонтит по­вишават риска от инфаркт и инсулт.

плодова салата, зъби, емайл, плодова захар

Какво ни разболява?

До пародонтит се стига обик­новено поради занемарена зъбна хигиена. Появява се зъбен камък, върху който се развъждат вредни бактерии. След време те предизвикват т.нар. джобове във венците, където на спокойствие се размножават. Произвеждат се ензими, които възпаляват съединителната тъкан на вен­ците и ги разяждат, това е за­боляването гингивит. После нападат костта на челюстта и зъбите започват да се клатят – т.е. имате пародонтит. През възпалените венци бак­териите проникват в кръвта и освобождават там отров­ни вещества, които вредят на имунната система. Освен това предизвикват и плаки в артериите, които могат да ги стеснят и да затруднят при­тока на кръвта до мозъка или сърцето. Резултатът е инфаркт или инсулт.

Има ли предупредител­ни сигнали?

За първа степен на пародон­тит ни насочват зачервени­те, подути венци, кървящи при миене. По-напреднала­та фаза се познава по раз­ширените джобове около зъбите и по увеличените разстояния между зъбите.

Как се лекува?

Ако бактериите на пародонтита са вече дълбоко под ръба на венеца, зъболекарят ще почисти джобовете ме­ханично или с лазер. При особено агресивни форми може да се приложи и ан­тибиотик.

Какво може да предпази зъбите?

Редовното миене на зъбите отстранява зъбния камък, а това отнема жизненото пространство на бактериите. Междузъбните простран­ства трябва да се почистват с конец за зъби, след това всеки зъб се измива с четка и паста. Храненето също влияе върху здравето на зъбите ни. Не е полезно непрекъснато да пием плодови сокове или да ядем през час плодови са­лати. Плодовата киселина разрушава емайла, затова е по-добре да изядем една голяма порция плодове на­веднъж и след един час да си измием зъбите.

Стомато­лозите съветват

децата да не хапват често шоколад и сладки неща меж­ду храненията, защото така увреждат зъбките си. За да са здрави зъбите, е необходимо те да се мият поне два пъти на ден, по три минути с кръго­ви движения.

 

 

4 подръчни средства за здрави, красиви и бели зъби

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *