ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да направите диетичен плетен козунак със стафиди за Великден?

Как се прави плетен козунак със стафиди?

Продукти:

1 кг брашно

40 г прясна мая

6 яйца

1 1/2 ч. ч. захар (ако обичате по-сладко, може да добавите и 1-2 с. л. кленов сироп или течен захарин, тъй като прибавянето на повече захар може да затрудни втасването)

1/2 ч. л. сол

1 ч. ч. прясно мляко

1 1/2 ч. ч. разтопена мазнина (мас, масло или олио, а най-добре от трите поравно)

2 с. л. ром (или няколко капки ромова есенция)

настъргана кора от 1 лимон

5 с. л. стафиди

1 ч. ч. коняк (кай­сиева ракия)

плетен козунак
Вкусен плетен козунак

Приготвяне на козунака:

Разделят се жълтъците от белтъците. В зави­симост от това какъв цвят коричка искате да придобие козунакът при печенето, се отделя една супена лъжица жълтък (за тъмнозлатист) или белтък (за блестящо златист). Белтъците се разбиват на сняг с малко от захарта (за получаване на по-гъст сняг може да се капнат 1-2 капки от лимона, който е за настъргване). Жълтъците се разбиват до побеляване на слаб котлон.

Брашното се пресява в широк съд. Ма­ята се размива в 1/2 ч. ч. хладка вода, прибавят се солта, 1 ч. л. от захарта и 2 с.л. от брашното и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си 3-4 пъти (не бива да допускате маята да спадне, тъй като козунаците няма да бухнат). Разбъркват се жълтъците с прясното мляко и маята и се добавят към брашното при непре­къснато бъркане.

Прибавят се настърганата лимонова кора, ромът, белтъците и се размесва. Накрая се сипва постепенно на няколко пъти разтопената мазнина, която трябва да е толкова гореща, че да може да държите пръ­ста си вътре.

Меси се около половин час, като през известно време тестото се удря в ъгъла на масата с всичка сила. За цялото месене трябва да се удари поне 100 пъти. Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си. Стафидите се изкисват в коняка. Втасалото тесто се разделя на три топки, всяка от които се размесва леко с равно количество от изкиснатите и отцедени стафиди. Топките се разтеглят на фитили и се сплитат на плитка.

Слага се в намазнена тава, намазва се отгоре със заделения жълтък (бел­тък), размит с малко вода, и се наръсва с пудра захар. Пече се около 40 минути – отначало в силна, а след това в по-слаба фурна.

Снимка: Всеки може да готви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *