ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Белтъчен омлет със спанак пази очите здрави

omletВеществото лутеин, съдържащо се в спанака, поддържа очите красиви и здрави.

Продукти:

1 1/2 чаена лъжичка зехтин
125 г (около 3/4 чаена чаша) гъби, нарязани
250 г подправен доматен сос
4 големи белтъка
1 голямо яйце
1/4 чаена лъжичка черен пипер
1 малка главичка кромид лук, нарязана
1/2 чаена чаша (около 155 г) сварен нарязан спанак
1/4 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички настъргано сирене пармезан

 Начин на проготвяне: 

1. Сгорещете 1/2 чаена лъжичка зехтин в умерено загрят тефлонов тиган. Добавете гъбите и пържете 4 минути, докато омекнат, като разбъркате веднъж. Прибавете доматения сос. Оставете да ври на слаб огън около 5 минути, докато се сгъсти. Отстранете от котлона. Похлупете съда.

2. В малка купа разбийте белтъците, яйцето и черния пипер до получаване на еднородна смес.

3. В умерено нагорещен голям тефлонов тиган загрейте останалия зехтин – 1 чаена лъжичка. Добавете лука и го запържете за 4 минути, докато омекне. Изсипете вътре спанака и солта. Гответе, докато всичко се изпържи. Изсипете половината от спаначената смес в яйчената и разбъркайте. Останалото оставете настрана.

4. Намажете тигана с мазнина. Нагорещете го, излейте в него яйчено-спаначената смес и я разстелете равномерно. Пържете около 1 минута, без да бъркате, докато яйцата започнат да се стягат леко по краищата на съда. С помощта на тънка лопатка повдигнете краищата на омлета и разклатете тигана, за да се изпържи и суровата част от сместа. Повтаряйте, докато омлетът се стегне в средата, но остане сочен, общо около 3 минути.

5. Разстелете останалата спаначена смес върху едната половина на омлета. Поръсете със сирене. Завийте омлета, така че да покрие плънката. Намалете огъня до слаб. Похлупете съда и оставете да се готви 3-4 минути, докато яйцата се стегнат напълно, но останат сочни. Поставете омлета в чиния за сервиране и го залейте с гъбения сос.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *