Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Езикът алармира за здравословни проблеми! Обърнете му специално внимание!

ezikПочти никога не мислим за езика, когато се грижим за здравето си, но неговото добро състояние е изключително важно за целия организъм. По вида му пък може да се съди за различни здравословни проблеми.

Цветни варианти

Обикновено езикът е червен с няколко по-светли зони, които се дължат на многобройните палили. Неговият цвят е различен от този на лигавицата на устата, която е равномерно розова, пише сп. „Здравен журнал“.

Когато е покрит с бял пласт, това говори най-вече за прекаляване с алкохол и храна, богата на мазнини и бедна на фибри. Обложеният език обаче може да е и признак на скарлатина или херпес.

Кафяв е езикът на пушачите и на любителите на кафето и чая, но такъв става и при гъбична инфекция и храносмилателни проблеми.

Червен и лъскав е езикът на възрастните хора, които страдат от недостиг на витамин В12.

Сивият език е признак за малокръвие.

Оцветяването в черно говори за слабост на имунната система.

Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици.

Под влияние на стреса

В някои случаи папилите, които се намират върху езика, могат да изчезнат. В тези зони езикът става по-червен и по-податлив на възпаление от силни подправки, горещина и т.н. Все още не се знае какви са причините папилите да изчезват от едно място и често да отиват на друго място по езика, но много специалисти отдават този феномен на психосоматични механизми. Случва се най-често на жени след 40-годишна възраст, по-скоро в менопаузата, страдащи от депресия. Понякога психическото напрежение се изразява чрез псориазис на езика, многобройни афти, появата на херпес.

Крехко екологично равновесие

Слюнката е стерилна, но не и устната кухина. В нея в симбиоза живеят многобройни бактерии и гъбички. Тази хармонична картина може лесно да бъде нарушена. Приемът на антибиотици и кортикоиди понякога води до унищожаване на някои от видовете бактерии и гъбички И до появата на други на тяхно място. Така се стига например до кандидоза на езика.

Прекалената хигиена не е препоръчителна. От повечето води за изплакване на устата няма голяма полза, по-добре е да се наблегне на старателното четкане на зъбите и езика с подходяща четка. Антисептичните разтвори по-скоро могат да навредят на баланса на устната флора. Употребата им е наложителна само при заболявания като инфекциозен гингивит, стоматит, херпес, афти, кандидоза или пък след хирургична интервенция.

Вкусът преди всичко

Езикът се състои от 17 мощни мускула, благодарение на които той участва в сдъвкването и поглъщането на храната. Покрит е с гъста мрежа от нерви и това обяснява изключителната му чувствителност към различни вкусове, към топло и студено, към текстурата на храната.

До 70-те години на 20-ти век се е смятало, че по различните части на езика има сензори за точно определен вкус – по върха – за сладко, в задната част – за горчиво, а от двете страни – по два участъка за кисело и солено. Всъщност изследванията показват наличието на незначителни разлики в праговото усещане на различните вкусове по различните части на езика.

Различни фактори могат да доведат до нарушено вкусово усещане, тоест до смущения в предаването на вкусовите усещания към мозъка – грип, нараняване на езика, синузит, инфекции на слюнчените жлези, тютюнопушене, гингивит (възпаление на венците), недостиг на витамин В12, прием на някои лекарства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *