Нокти

Hoктите се състоят от рогово вещество (кератин), което израства бавно от нокътните легла.

Ноктите на пръстите на ръцете растат по-бързо от ноктите на пръстите на краката. Нокътят на палеца нараства средно с 0,1 мили­метър на ден.

В сравнение с всички други части на тялото нок­тите са изложени на най-голяма опасност от малки наранявания под въздействието на клима­тичните условия, влагата, студа, химикали или триене в процеса на работа.

Също така много заболявания от общ характер се отразяват и върху състоянието на ноктите, като забавят растежа им, ноктите могат да станат по-слаби, да се деформират или да се оц­ветят.

Нацепени нокти могат да се получат, когато ноктите твърде често се излагат на въздей­ствието на вода, сапун и миещи препарати. Вследствие на това горните слоеве на ноктите могат да се отделят и да се отцепват на плас­тове. В такъв случай при работа с луги винаги трябва да се носят PVC-ръкавици.

Чупливите или меки нокти обикновено се приз­нак за влошено общо състояние. Трябва да се от­крие причината за това. Състоянието на нок­тите може да се подобри посредством масажи­рането им с крем за нокти или зехтин.

Грапавините и трапчинките по ноктите са нор­мални явления и не означават някакво заболява­не. Ако трапчинките обаче са твърде много и натрупани следва да потърсите лекар – те мо­гат да са симптом на псориазис. Набраздените нокти се образуват вслед­ствие на малки наранявания на корена на нокътя и преминават от само себе си.

Сините нокти се получават от кръвоизливите под нокътя вследствие на удари или притиска­не. Обикновено те са болезнени, но преминават от само себе си. При силни кръвоизливи нокъ­тят може да падне.

Обикновено жълтите нокти се получават от цветните лакове за нокти. Те са безобидни.

Белите петна по ноктите са признак за малки наранявания на кожата под ноктите и също са безопасни. Някои кожни заболявания могат да засегнат и ноктите, например гъбичките.

Грижа за ноктите

-редовно изрязвайте ноктите си. Изрязаните нокти не врастват и не се нацепват;

-при ноктите на краката е по-добре да се изряз­ват по права линия, отколкото заоблено, за­щото иначе лесно може да се увреди кожата по ъглите на ноктите;

-кожичките на ноктите: или нищо не предпри­емайте, или ги избутвайте след измиване с но­кътя на палеца на другата ръка или с кърпата за ръце. Кожичките не бива да се изрязват.

-ако лакирате ноктите си и лакът се лющи, по-добре за ноктите е да поправяте съответни­те места, отколкото да изтривате лака от целия нокът и отново да го лакирате;

-използвайте лакочистител не по-често от веднъж седмично;

-целесъобразно е при сухи и чупливи нокти чес­то да им правите бани в зехтин;

-при възпаление на нокътните легла по-въз­растните хора и диабетиците винаги следва да се консултират с лекар, за да избягнат трайни усложнения.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *