Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Появи се нова надежда за болните от СПИН

Идеята е на американски учени и дава надежда на болните от СПИН за лечение без приемането на редовната доза лекарства

Учени от САЩ са успели да модифицират гени на пациенти с ХИВ в кръвните им клетки с цел да се противопоставят на вируса на СПИН. Те твърдят, че новата генетична терапия дава надежда за болните да спрат приемат на лекарства всеки ден и така да облекчат положението си. Техните антиретровирусни лекарства могат да станат излишни.

Новото лечение може да се нарече и „функционално”, при него ХИВ няма да е отстранен от телата на болните, но ще бъде възможно да се контролира без лекарства. Учените казват, че новото лечение, което представлява терапия с модифицирани гени се очаква да бъде обещаващо и сигурно. Остава само да се докаже ефективността му върху пациентите.

Спин
Появи се нова надежда за болните от СПИН

Първоначално идеята се е появила след случай на пациент, който идва да се лекува, след като е получил трансплантирана клетка в болница в Берлин преди 7 години. Тази клетка е била от донор притежаващ естествен имунитет към вируса. В света само около 1% от хората имат 2 копия на този рядък ген, който защитава срещу СПИН.

Ден преди откриване на новата терапия, в Бостън е било лекувано бебе родено със СПИН. То е останало в ремисия от болестта и лекарите се надяват то да е излекувано, но не смеят още да твърдят, че това е точно така. То е второто бебе на майката и е било родено в Лос Анджелис и е лекувано 4 часа, след като се е родило. Сега то не дава признаци на заразяване.

Учените се надяват тази нова терапия с модифицирани гени, създадена с цел промяна на собствените кръвни клетки на пациентите да даде по-добри резултати и да се продължи лечението без редовно вземаните антиретровирусни лекарства. Те сега се стремят към по-добри резултати от новия метод на лечение на СПИН с генна терапия.

Едно проучване върху 12 пациента с терапията с гени беше водено от д-р Карл, през юни миналия месец в Пенсилвания. Обикновено ХИВ заразява клетките на кръвта с протеин на тяхната повърхност наречен CCR5.

Калифорнийската компания Sangamo BioSciences Ink може да извършва лечение, което да елиминира генът произвеждащ този протеин. Резултатът бил – на един от тези пациенти модифицираните клетки са изглеждали да бъдат защитени от заразяване с ХИВ и за тях е по-вероятно да оцелеят без лекарствено лечение за разлика от клетките, които не били лекувани по този метод.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *