Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зеле за болен стомах, зеле при проблеми с бъбреците

За полезните свойства на зелето хората са знаели от древността, затова то широко се прилагало в народната медицина – за лечението на всякакви язви, болести на червата, при болки в ставите, като пикочогонно средство

 

zele

Великият персийски лекар Авицена отбелязвал, че зелевата отвара е подходяща не само за снемане на болката и възпалението на ставите, но и помага против пърхот и забавя опияняването. Мнозина са се убедили от личен опит и във вълшебната сила на зелевия разсол срещу махмурлук.

Научните изследвания потвърждават лечебните качества на този зеленчук. В официалната медицина зелето попада, след като в него е открито голямо количество витамин U (названието му произлиза от латинската дума Ulcus – язва) – незаменимо средство при лечение на язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника. Зелето е истинска съкровищница на витамини: вит. А, В1, В2, Ве, В9, D, С и др., много минерални вещества – натрий, магнезий, калций, желязо, фосфор, сяра, йод и особено много калий. Нарязаното сурово и кисело зеле повишава апетита, усилва секрецията на стомаха, регулира дейността на червата, лекува скорбут, болести на далака, запек. Прясното и киселото белокочанно зеле се използва при заболявания на бъбреците. Сокът от прясно зеле със захар е подходящ за деца при бронхит, кашлица, хепатит; сок, смесен с вода – при възпаление на слизестата обвивка на устата. Кашица от зеле, смесена със суров яйчен белтък, се нанася при изгаряния и язви. Зелето способства за храносмилането, регулира киселинно-основния баланс, нормализира нивото на захарта и холестерина, киселото зеле способства за нормализацията на микрофлората на червата, тъй като осигурява организма с биотин, който влиза в състава на ферментите, регулиращи белтъчната и мастната обмяна, както и участва в синтеза на глюкокеназа – фермента, регулиращ обмяната на захари, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *