Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се прозяваме?

Доказано е, че дори нероденото бебе започва да се прозява в майчината утроба. Защо наистина се прозяваме?

babyТеориите, които обясняват този непроизволен акт на дишането, са наистина много, отбелязват от webzdrav.ru. Както всеки знае – това е „ударно” поемане на въздух с широко отворена уста, и издишване с кратък, бърз тласък. При прозявката в дробовете постъпва голяма порция кислород. Една прозявка продължава около 6 секунди, а интервалите при серия прозявки са около минута-минута и половина.

Причините за прозяването сигурно ще се изучават още дълги години. Откриват се все нови, при това – състоятелни обяснения. Ето някои от тях:

* Недостиг на кислород. Това е една от най-разпространените версии за причините. Ако сте в затворено помещение и се прозявате прекалено често – просто отворете прозореца.

* Мозъкът гладува. Причина за прозявките може да е и мозъчният глад. Включвайки прозяването, мозъкът причинява нещо като микрогимнастика – напрягаме мускулите на лицето, шията и устната кухина. Това води до усилване на кръвоснабдяването в мозъка.

* Умора. Тя също може да предизвика прозявки. Ако няколко прозявки наситят мозъка ни с кислород, това действа ободряващо. Сутрешните прозявки и протягания раздвижват кръвта и ставите, ускоряват обмяната на веществата и тонизират организма за началото на деня.

* Скука. И тя е логична причина за прозявките. Когато ден след ден сме принудени да вършим работа, която не ни е интересна, или да слушаме скучни лекции, прозяването ни става нещо като навик. Защо се прозяваме, когато нещо не ни е интересно? Според някои изследователи така се неутрализира психическото натоварване. Това е нещо като клапан, който ни помага да не „гръмнем”.

* Нервно напрежение и вълнение. Прозяването може да се появи при силно вълнение. Много спортисти интензивно се прозяват преди началото на важни състезания: така нервите се успокояват.

* Безсъние. Прозявките допринасят за по-лесно успокояване и преход към фаза на заспиването и съня. Ако ви измъчва безсъние – настанете се удобно в леглото и отпуснете мускулите. Прозяването е неизбежно, ако не сте напрегнати и мисълта ви не е ангажирана с проблем от днешния или утрешния ден. Прозявката е сигурен белег, че скоро ще заспите.

* Мозъкът „прегрява”. Това не е шега: не сте ли забелязали, че ако ви е много горещо по-често се прозявате? Този акт наистина охлажда мозъка, не го оставя да „кипне”.

* Запушено ухо. Прозявките отлично регулират налягането на въздуха в средното ухо, продухват каналите от гърлото – така се отпушва цялото трасе и дискомфортът изчезва.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *