Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете се да дишате правилно – ВАЖНО Е!

Всички дишаме, разбира се, още от рождението си. Така живеем. Затова е толкова важно да се научим да дишаме правилно.

При всяко вдиш­ване получава­ме това, което снабдява и най-малката клетка на тялото ни с енергия – около една трета от литъра въздух с приблизително 20% кислород, основния елемент на живота. В белия дроб кръвта го поема и същевременно разтоварва ба­ласта – въглеродния двуокис. Него просто го издишваме.

Зависи от кондицията кол­ко кислород можем да поемем. Спортистите оползотворяват около осем процента, нетренираните около три, така че трябва да дишат по-често. Тук голяма роля играе и техни­ката на дишане. Правилното дишане е дълбоко вдишване с коремните мускули и издиш­ване до пълно изпразване на дробовете.

  • Обърнете внимание на дишането си

Първата крачка е да усеща­ме как дишаме. Звучи лесно, но всъщност е доста трудно. Запитайте се дали дишате дълбоко и спокойно, или само леко и повърхност­но. Повдигате ли раменете? Свива­те ли корема при вдишване? Има едно упражнение от източните учения, кое­то ще ви помогне. Бройте при вдишване и издишване. Често фазата на издишване е по-кратка. Постарайте се да я удължите. След това вдиш­ването също ще е по-дълбоко. Няма да стане отведнъж, за­това бъдете търпеливи и се упражнявайте ежедневно. 10 до 20 вдишвания са доста­тъчни. Ако се уморявате, прекъснете. С придобиването на опит може вече да използвате и някои мантри. Намислете си красиво изречение от пет или шест думи, което да повтаряте при издишване. Например: „Пясъкът е снежнобял, во­дата е кристално чиста.“ Или „Котенцето се сгушва в скута ми“. Много хора се отпускат по-добре по този начин.

  • Дихателни упражнения от йога

Седнете по турски с кръсто­сани крака и с изправен гръб. Дишайте спокойно известно време. Вдишайте през двете ноздри и запушете дясната с палец. Издишайте и отново поемете въздух през лявата ноздра. Направете кратка па­уза и запушете със средния пръст лявата ноздра, пале­цът освобождава дясната и издишвате. Кратка пауза и вдишвате отдясно, затваряте с палеца и издишвате отляво. Направете упражнението ня­колко пъти.

Накрая вдишвате отляво и издишвате през двете ноз­дри.

Резултатът – ще се по-чувствате по-спокойни и ободрени. За по-напреднали – малко удължете паузите между вдишване и издишване, но леко, без напрежение.

  • Протягане и прозяване

Когато сме уморени, се прозя­ваме и така по най-естествен начин постигаме дълбоко ди­шане. Стига само да си пред­ставим, че някой отсреща се прозява, ще го направим и ние. При това е добре да се протягаме като котка – тогава коремните органи и мускули ще имат място да се изпънат добре. Така и трябва да бъде.

За съжаление обикновено дишаме с горната част на тя­лото. Високото дишане води до това, че диафрагмата – най-важният дихателен мускул, не може да се разтяга. Тя се вдига и спуска при всяко вдишване и издишване. При това маса­жира коремните мускули, ак­тивира кръвоснабдяването и спомага за разширяване обема на белите дробове.

За да използваме целия си капацитет, трябва да усетим и останалите пространства за дишане. Долното обхва­ща корема и таза. Застанете прави и ги напрегнете, така че да усетите напрежение чак в краката. После отведнъж отпуснете и пак напрегне­те. Сега вдишайте дълбоко и ще усетите как досега сте изключвали тази област от дишането. Средното прос­транство можете да усетите, като сложите ръка на диа­фрагмата или отстрани на гръдния кош.

Има упражнение и за го­рното пространство на диша­нето – въртете последователно рамене и при това дълбоко поемайте въздух. Ще разши­рите дихателния обем и така ще дишате по-дълбоко.

  • Смехът е здраве

Дишането е сеизмограф на чувствата. Всичко, което ни вълнува, му се отразява ав­томатично. Дъхът ни спира, когато ни се случи нещо лошо. Но и положителните емоции го променят.

Най-добрият пример: смехът е най-веселото дихателно упражнение. Той разпуска диафрагмата, така че дишаме по-дълбоко и равномерно, а това увеличава транспорта на кислород.

Дори и да няма нищо смеш­но, можем да се упражняваме. Намерете спокойно местенце и просто викайте ха-ха и хо-хо. Ако това ви се струва смешно, още по-добре, ще се засмеете от само себе си.

Ако пък съвсем не ви е до смях, става и с въздишки. Тялото и душата просто ди­шат.

  • Дишане при движение

Не можем да се движим, без да дишаме. Но при трениров­ките можем целенасочено да задълбочаваме дишането. Например при разходка, ти­чане, плуване или каране на колело да се упражняваме да синхронизираме крачките, натискането на педалите или загребванията с дълбоко ди­шане. Всъщност най-добре се активира дишането при тан­ци, и то съвсем от само себе си, затова танцувайте по-често, дори и сами вкъщи на хубава музика.

ВАЖНО:

Проверете как дишате: лег­нете по гръб u сложете кни­га на корема си. Така бързо ще разберете дали дишате с корема или не. Повечето хора дишат само с горната част на дробовете си, т.е. половината от капацитета им не се използва. А това води до умора и изтощение.

 

Решението на проблемите с дишането, астма, алегрии и кашлица, може да намерите ТУК:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *