Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 стъпки към по-здрав мозък

здрав мозък

1. Откажете пушенето:

То не само вреди на сър­цето, белите дробове и кръвоносната система, но драстично увеличава риска от появата на деменция.

2. Следете кръвното си налягане: всеки един от трима души с високо кръвно е застрашен от деменция. Редовно посеща­вайте личния лекар да сле­ди кръвното ви налягане.

3. Отслабнете: ако има­те излишни килограми, вие сте два пъти по-застрашени да се разболеете от деменция на стари години.

4. Внимавайте с алкохола: 1 чаша вино на ден няма да ви навреди, дори е полезна. Големите количества обаче унищо­жават мозъчните клетки и водят до рядка форма на деменция, наречена алкохолна деменция или синдром на Корсаков.

5. Бьдете положително настроени: скорошно хо­ландско изследване показа, че хората с депресия са два пъти по-застрашени от болестта на Алцхаймер в сравнение с тези, ко­ито никога през живота си не са изпадали в депресия.

 

И ОЩЕ НЕЩО:

ИГРАЙТЕ ИГРИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА УМА

Също както всеки мускул в тялото ни, така и мозъкът има нужда от редовни упражнения. Судокото и кръстословиците са добре за начало, но можете да опитате и интернет игри, които ще регистрират напредъка ви по нива. Много популярна е играта на водещия японски екс­перт д-р Кавашима „На колко години е мозъкът ви?“. Целта на подобни игри е да развиват концентрацията, па­метта и математическите уме­ния. Те са сравнително ново изобретение и все още се пра­вят клинични изследвания, които да покажат дали игрите помагат срещу деменцията.

И не забравяйте физическите упражнения!

Физическата актив­ност е много важна за мозъка. Австралийски учени откриха, че само 20 минути умерени упражнения на ден са достатъчни, за да се по­добри значително ум­ствената дейност при хора над 50-годишна възраст. Достатъчно е да плувате, да играете тенис или просто да се разхож­дате в най-близкия парк. Затова ако имате 30 свободни минути, най-добрият начин, по който можете да ги оползотворите, е да ги посветите на физическа активност.

  • Редовните физически уп­ражнения оказват силен ефект върху общото благосъстояние и укрепват сърдечносъдовата система. Притокът на кръв към мозъка подхранва мо­зъчните клетки и премахва токсичните вещества, които могат да му навредят.
  • Посвещавайте поне по 30 минути на ден, 5 пъти седмич­но на леки упражнения.

 

 

Има ли връзка между деменцията и кокошите яйца?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *