Защо влюбените не усещат болката?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Хората изпитват по-слабо болката, ако вниманието им е ангажирано с нещо важно. Това твърдят руски учени, работещи по проекта “Екология на мозъка”.

bolkaМногобройни изследвания показват, че ако един влюбен човек е концентриран върху лицето на своя обект или дори върху снимката му, той много по-слабо отчита болезнените усещания. Вероятно по тази причина се говори, че любовта лекува, коментират от medlinks.ru.

Хората, които умеят да концентрират вниманието си, са в състояние да си наложат волево справяне с мъчителните усещания. Всъщност хората чувстват болката различно поради разликите в мозъчната си структура. Така смятат изследователите от баптисткия медицински център Wake Forest в Северна Каролина. Учените там сравнили варианти на възприемане на болката у хора с такива различия, които били документирани чрез скенер.

В рамките на изследването си учените тествали 116 здрави доброволци за чувствителност към болка. Доброволците също минали на мозъчен скенер. Доказано било, че начинът на усещане на болката зависи от концентрацията на сиво вещество в един или друг мозъчен участък. Хората с понижено количество сиви клетки в мозъчните отдели, отговорни за вниманието и вътрешното мислене – тези хора имали най-висока чувствителност към болката. От което следва изводът, че по-наблюдателните хора могат да изпитват по-малко болки при една и съща интензивност на причинителите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *