ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хората с глутенова непоносимост ще живеят нормално!

Учените направиха пробив в битката за овладяване на глутеновата непоносимост.

 gluten, безглутенова диета, глутенова непоносимост, целиакия, глутен

Целиакията (или цьолиакия – непоносимостта към глутен) все още предизвиква противоречиви мнения при учените, но е ясно, че тази болест разбива живота на милиони хора.

Непоносимостта към глутен, основният протеин в пшеницата, ръжта и ечемика, предизвиква имунната система да атакува червата.
Сега британски и австралийски учени са открили защо протеинът може да бъде толкова токсичен.
Пшеничните продукти като хляб отключват това заболяване. Учените решават да направят следния експеримент – те дават на 200 пациенти хляб, ръжени кифли или варено жито и тестват кръвта им след шест дни, за да се види как имунните им системи са отговорили.
Изследването показа, че 90 от 2700 протеинови фрагменти, които изграждат глутен са били третирани от телата им като токсични.
Три от тях обаче са особено опасни, пише списание Science Translational Medicine. Изследователят д-р Боб Андерсън заявява: “ Тези три компонента съставляват най-съществената част от имунната реакция към глутена.“ Специалистът добавя още, че десетки учени се опитват вече 60 години да разгадаят причината за целияакията, за да могат да намерят лечение на глутеновата непоносимост: „Светия Граал в научните изследвания бе определянето на токсичните пептидни компоненти на глутена и ние направихме точно това.“
Един на всеки 100 британци страда от болестта. А в световен мащаб тази болест засяга милиони. В България са засегнати десетки хиляди. Симптомите включват диария и спазми, а това може да доведе до недохранване и остеопороза. Ето защо това откритие е истински пробив в борбата с глутеновата непоносимост.

 

Глутенът – защо някои хора не го понасят?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *