Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цьолиакия – опасната болест, която предизвиква глутенът

Непоносимостта към храни, съдържащи пшенично брашно и други житни култури с глутен, е автоимунно заболяване, което се нарича цьолиакия

 

Цьолиакия

Среща се предимно в ранна детска възраст, когато се преминава от млечна към въглехидратна храна. Ако захранването стане преди 10-ия месец, когато стомашно-чревният тракт не е достатъчно развит, много е възможно организмът да не се справи с усвояването на глутена. Всъщност глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни – пшеница, ръж, ечемик. Той тежко поразява лигавицата на тънките черва при болните от цьолиакия. Последствията са хронична диария, загуба на тегло, нарушен растеж и развитие.

Спазването на безглутенова диета е единственото известно засега лечение. Пълното елиминиране на споменатия протеин от храната позволява избавяне от чревното увреждане. „Трябва да се знае, че дори много малки количества глутен са достатъчни, за да попречат на оздравителния процес – обръща внимание пред вестник „всичко за семейството д-р Йордан Мирчев. – Необходимите витамини от група В, както и цинк, пациентите могат да си набавят чрез консумацията на други растителни храни.“ Възможно е след дълъг период на ремисия заболяването да рецидивира. От хранителния режим на болния се изключват под всякаква форма: пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, пудинги, продукти с малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте, боза. „Мазнините трябва да се ограничат до 40 грама дневно – категоричен е специалистът по педиатрия и алергология. – След подобряване на състоянието те отново влизат в дневното меню в нормално количество. От въглехидратните храни се разрешават: царевица, соя, ориз, елда, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, извара, яйца. От голяма важност е лечебната диета да е богата на витамини, желязо и електролити. При правилно провеждане положителните резултати от нея настъпват от 2-3 седмици до 2-3 месеца.“, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *