Начало / Здравословен живот / Любопитно / Виж кои са седемте зависимости на 21-и век!


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

Виж кои са седемте зависимости на 21-и век!

Зависимостите са допустими за подвластните им хора като основно средство за борба със стреса. Специалистите коментират, че така човешката психика се защитава, когато реалността се окаже твърде тежка.

mi6ka Въпреки че зависимостите се променят с времето, днес могат да се определят седем актуални типа, информира medikforum.ru.

Първо място в своеобразния рейтинг е за растящата интернет-зависимост. За нея говорим, ако един човек се намира в мрежата повече от 6 часа в денонощие. По данни на медицинския портал MegaMed Portal.ru, интернет-зависимите хора в момента са повече от алкохолиците и наркоманите, взети заедно. Към този тип разстройство медиците отнасят и зависимостта от мобилните телефони.

На второ място е тягата към храната. Удоволствието от яденето в съзнанието на много хора е лекарство срещу житейските проблеми. Навикът да се неутрализира тъгата или ядът с похапване води до хранителни разстройства, наднормено тегло, затлъстяване и свързаните с това болести.

Третото място е за тютюнопушенето. Лекарите са притеснени от това, че независимо от дългогодишната пропаганда и строгите закони тази зависимост не се дава. Следват алкохолът и наркотиците, а на пета позиция е зависимостта от хазартните игри.

Да се определи даден навик като зависимост не е трудно, твърдят лекарите. Достатъчно е един човек да бъде лишен от “ритуала” си, и той започва да проявява тревожност, агресия, емоционална нестабилност. Невротичните реакции могат да бъдат последвани от срив, ако зависимият не получи “играчката” си.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*