За да имате здрави деца, следвайте съветите на Аюрведа – част 4

Част 1, част 2, част 3

Какви билки и какво количество можем да използваме за лечение на детските болести?

Различни билки могат да бъдат полезни за децата, според Аюрведа философията. Има такива, които не само притежават хранителна стойност, но също така регулират производството на хормони на растежа. За по-добър растеж на костите, зъбите и косата, можете да използвате корен от черен оман, бяла ружа, американски жен шен, женско биле и сусам. Четвърт чаена лъжичка от дадена билка се слага в чаша топло мляко с малко захар и се пие веднъж на ден.

От Аюрведа билки са добри за децата Ашваганда, Шатавари и Амла. Ашваганда – Ashwagandha (индийски жен шен) е естествено средство за повишаване на издръжливостта на организма. Шатавари (Asparagus racemosus) се препоръчва от Аюрведа за профилактика и лечение на язва на стомаха, диспепсия и като лактогон. Тази билка също е била използвана от някои практикуващи Аюрведа за нервни разстройства. Амла (Emblica officianalis) е билка богата на витамин С, с което спомага за намаляването на свободните радикали, подсилва имунитета, съдейства за намаляване на  токсините в храносмилателния тракт, като поддържа нормалното състояние на киселинност в стомаха.

Най-добре е да имате препоръка от доктор, който практикува Аюрведична медицина. В най-честите случаи се препоръчва четвърт чаена лъжичка от една от тези билки се слага в чаша мляко, подслажда се с мед и се пие веднъж на ден. Редуват се – една седмица се пие едната, след което се сменя с друга билка за следващата седмица.

Прекрасни продукти, които допринасят за растежа на децата са Аюрведа билкови конфитюри и мармалади, като Чаванпраш от Разаяна (Rasayana).  Аюрведа лечението има като специален клон на име Разаяна (Rasayana), което означава да се подмлади и подхранва тялото на всички нива. Rasayana е полезно за увеличаване на имунитета на лицето, за да го държи далеч от болести. Концепцията на Rasayana терапията са широкообхватни и са били използвани в продължение на хиляди години, за да се подобри дълголетието, имунитета, интелигентността и красотата. Rasayanas са най-добре приети след пречистване на организма.

Основният принцип при лечението на деца е, че не можете да използвате силни терапии, например, не може да се използва често или в големи количества люти чушки – много гореща подправка. Всички билки трябва да се използват много предпазливо и да се внимава много с тези, които имат силен ефект. Например, силно слабително има билката ревен, а силен тонизиращ ефект има жен шен. При много малки деца се използват много малки дози – колкото зрънце на леща. Медът във всички рецепти се заменя със захар за деца до 1 година. След това на децата започвате да давате мед в много малки дози.

 

 

6 много важни неща, на които трябва да научите детето си!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *