Аюрведа за принципите на детското хранене, за да са здрави – част 2

Част 1

 

Като правило децата се нуждаят от прости меки храни – каши, пюрета, кремчета, попарки, направени от задушени плодове или зеленчуци.

Избягвайте излишните сладкиши и сол, горещите подправки и твърде киселинните храни. Храна, която прави детето спокойно и насърчава хармоничното му развитие е доминирана от пълнозърнести храни и сложни въглехидрати. Не разваляйте вкуса на детето към качествената храна, защото след това може да отнеме години, докато се научи да не яде храни-боклуци. Не заменяйте родителската любов, като му купувате чипсове и бонбони, които ще увредят здравето му.

Децата се нуждаят от храна, която насърчава растежа на тъканите в тялото им. В тази връзка е важно да се съблюдава разумна употреба на млечни продукти и захар. Мъдреците на древна Индия казват, че млякото е перфектната храна за деца, подсладено с малко захар. Също така, децата трябва да пият преварена вода със захар. Това педиатрите от конвенционалната медицина го отричат, но не са прави!

Млечните продукти за деца 

За да има нормален растеж детето трябва да се храни с достатъчно питателна храна, богата на протеини. Затова след майчиното мляко, най-важно е детето да приема краве мляко. В случай на непоносимост към млякото, липсата на ензимите в организма трябва да се набавят с добавки.  Трябва да се има предвид, че млечни продуктите (не само млякото, но в още по-голяма степен сиренето и киселото мляко), допринасят за правилния растеж на децата. С цел да се неутрализират възможните странични ефекти, трябва добре да се подготвят млечните ястия и да се спазват правилата за комбинирането им с други храни.

Повечето млечни продукти, особено млякото, трудно се съвместява с някои продукти. Такава лоша комбинация е мляко с хляб, кисели плодове, бобови растения, ядки, риба, месо. По-добре да не пиете мляко едновременно с яденето на тези храни. Съчетанието на мляко с пълнозърнести кълнове и храни и някои сладки плодове, като банани е много добро. Киселото мляко също е добре да се комбинира с малко захар и горски плодове.

Пастьоризираното мляко е продукт, предварително сварен и лишен от жизненост. По-добре да се използва прясно мляко, което се загрява до точката на кипене. Много е полезно да добавяте към млякото по една щипка или четвърт чаена лъжичка от една от подправките кардамон, канела, карамфил или джинджифил. Добавянето на тези подправки с малко количество мед (за деца над 1 година се започва захранване с една трошичка мед, колкото зърно на леща и постепенно се увеличава) или захар ще направи по-приятен вкуса на млякото и децата ще се радват да го пият.

Сиренето не трябва да се яде в големи количества, защото е слузообразуващо.

Киселото мляко е добре да смесвате с пресни краставици и копър, а може също магданоз и съвсем малко чесън. Чесънът също първоначално трябва да се дава много внимателно на децата, за да не дразни стомаха им. Киселото мляко съдържа здравословни бактерии, които подобряват храносмилането. Децата обичат айран, а изварата е чудесна за закуска с препечена филийка.

 

Продължение …

 

 

Предлагаме ви 3 аюрведа маски за нежна кожа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *